середа, 28 березня 2018 13:11

У Кемеровській області чистки. Люди вимагають відставки Путіна, влада називає їх провокаторами

Губернатор Кемеровської області Аман Тулєєв звільнив з посади свого заступника Олексія Зеленіна і начальника департамента внутрішньої політики регіона Ніну Лопатіну.

Відставка керівництва регіону була однією з основних вимог під час мітингу у Кемерові 27 березня, пояснює "Медуза". Люди також вимагали відставки Путіна та надання достовірної інформації про кількість загиблих.

"Самотні голоси, навіть "Путіна у відставку!" (З ними опричники потім поговорять). Народу - кілька тисяч з 500-тисячного Кемерова. Байдужість, страх перед владою. У Бухаресті 2015-го протести після пожежі в клубі (58 жертв) привели до відставки уряду", - пише користувач twitter Вал Мішель.

За словами першого віце-губернатора Кемеровської області Володимира Чернова, стихійний мітинг у Кемерові - це "чітка, спланована акція, спрямована на дискредитацію влади. Дуже багато було підігрітої молоді".

У Москві на Манежній площі пройшов офіційний траурний мітинг у пам'ять про загиблих під час пожежі в кемеровському торговому центрі. Ініціатором акції стала Громадська палата міста. На Пушкінській площі відбувся неофіційний мітинг. Люди скандували: "Влада повинна відповісти", "Тулєєва на нари", "Путіна у відставку". Частина людей висловила свою підтримку, принісши квіти до представництва Кемеровської області в Москві.

У Санкт-Петербурзі пройшли відразу дві акції пам'яті жертв трагедії в Кемерово. Тисячі городян принесли квіти та іграшки на Двірцеву площу і Марсове поле.

Вболівальники збірної Росії з футболу на стадіоні "Крестовский" у Санкт-Петербурзі перед матчем з командою Франції вивісили банер, присвячений жертвам пожежі в торговому центрі "Зимова вишня" в Кемерово. Матч футболісти почали з хвилини мовчання в пам'ять про жертв пожежі в Кемерові. Потім банер попросили зняти.

  Матч футболісти почали з хвилини мовчання в пам'ять про жертв пожежі в Кемерово. Фото: Дмитро Єгоров
Матч футболісти почали з хвилини мовчання в пам'ять про жертв пожежі в Кемерово. Фото: Дмитро Єгоров

"Наша країна - це "Зимова вишня", а ми в ній - це контактний зоопарк", - такий текст написали на плакаті. Фотографію опублікував у Twitter журналіст Дмитро Єгоров.

У будівлі торговельного центру знаходився контактний зоопарк. Там проживали 200 тварин 25 видів. За словами директора зоопарку Євгена Відемана, вони задихнулися та загинули.

Раніше президент РФ Володимир Путін оголосив національний траур у зв'язку з трагедією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримали винних у пожежі в Кемерові

25 березня у російському місті Кемерово спалахнула масштабна пожежа у місцевому торговому центрі "Зимова вишня". За словами очевидців, не спрацювала ні сигналізація, ні система оповіщення. Через густий чорний дим дехто з відвідувачів опинився відрізаним від аварійних виходів. Деякі з них у відчаї вистрибували з вікон. Загинули 64 людини.

Зараз ви читаєте новину «У Кемеровській області чистки. Люди вимагають відставки Путіна, влада називає їх провокаторами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути