пʼятниця, 24 червня 2022 12:33

Спецтема: Війна Росії проти України

У Євросоюзі визначилися із заміною для російського газу

У Євросоюзі визначилися із заміною для російського газу
ЄС покладається на постачання від Норвегії. Фото: pixabay.com

Норвегія є для Євросоюзу надійним постачальником нафти та газу.

ЄС має намір підтримувати розвідку родовищ у цій країні, щоб зменшити залежність від російської сировини, йдеться у заяві за підсумками зустрічі віцепрезидента Єврокомісії Франса Тіммерманса та голови міністерства енергетики Норвегії Тер'є Аасланда, передає "Інтерфакс-Україна".

"Норвегія – найбільший виробник нафти та газу в Європі, на норвезькі постачання припадає чверть імпорту газу до ЄС. Водночас обсяг відповідного виробництва у Норвегії зріс за перші місяці поточного року", – ідеться у повідомленні.

Документ підкреслив надійність Норвегії в ролі безпечного та розсудливого постачальника нафти та газу до Європи протягом понад 50 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські танкери під чужим прапором постачають нафту в Європу

"Норвегія досі має значні запаси нафти та газу й може завдяки геологорозвідці, відкриттям нових родовищ і введенню їх в експлуатацію залишитися великим постачальником цих ресурсів до Європи у довгостроковій перспективі, після 2030 року. ЄС підтримує продовження Норвегією геологорозвідки та інвестування з метою постачати нафту та газ на європейський ринок", – зазначається у релізі заяви.

Сторони також нагадали про важливість створеної 7 квітня платформи ЄС із закупівлі енергії з метою забезпечення постачання енергоресурсів до ЄС за прийнятними цінами та зниження залежності від російського газу.

Україна пропонує міжнародним партнерам застосувати до Газпрому "іранську модель" санкцій. Згідно з нею, російський газ ітиме в Євросоюз, але кошти за нього не надходитимуть в Росію. ЄС також може повністю відмовитися і від скрапленого природного газу, що стане вірним сигналом для ринку та бізнесу.

Зараз ви читаєте новину «У Євросоюзі визначилися із заміною для російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути