понеділок, 29 серпня 2022 11:08

Спецтема: Війна Росії проти України

У ЄС обговорять заборону на в'їзд російським туристам

У ЄС обговорять заборону на в'їзд російським туристам
Чехія наполягає на забороні віз для туристів з Російської Федерації у всьому Євросоюзі. Фото: pixabay.com

Міністри оборони та закордонних справ Європейського союзу розглянуть заклики заборонити російським туристам в'їзд в блок. Їх можуть обговорити вже на цьому тижні в Празі.

Також вони розглянуть варіанти створення місії військової підготовки ЄС для українських сил. Про це повідомляє Reuters.

Чехія наполягає на забороні віз для туристів з Російської Федерації у всьому Євросоюзі. Цю ідею також підтримують країни Балтії.

Однак Німеччина, деякі інші держави-члени і глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель відкидають такий крок. Вони стверджують, що це може порушити правила ЄС і відрізати шляхи виїзду для російських дисидентів.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Естонія, Латвія, Литва, Польща і Фінляндія, які мають спільний кордон з Росією, можуть діяти самостійно. Якщо ЄС не погодиться на спільну заборону, то вони можуть заблокувати російських туристів.

За його словами, росіяни в основному в'їжджають в ЄС через сухопутні кордони п'яти країн. Адже прямі рейси між РФ і блоком були припинені після вторгнення російських окупантів в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський – про таємну нараду: окупанти відчують її наслідки

У середині серпня Естонія закрила свій кордон для понад 50 тис. росіян з раніше виданими візами. І вона стала першою країною в ЄС, яка зробила це.

Шестимісячна війна РФ проти України залишається пріоритетом зовнішньої політики для Євросоюзу. Тож на зустрічі міністрів у понеділок і вівторок обговорюватимуться варіанти створення місії військової підготовки ЄС для українських сил.

Кілька країн ЄС вже певний час тренують українських військових. В основному навчають поводженню зі зброєю, яку західні країни постачають Україні, щоб допомогти їй боротися з вторгненням Росії.

Почесний консул України в Королівстві Нідерланди Карел Бургер Дирвен закликає заборонити росіянам в'їзд до Європи. Нідерланди мають терміново запровадити заборону видачі віз російським туристам.

Заборона на в'їзд росіянам, за його словами, це дуже потужний сигнал. Росіяни мають понести колективну відповідальність за війну в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС обговорять заборону на в'їзд російським туристам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути