понеділок, 04 квітня 2022 14:29

Спецтема: Війна Росії проти України

У ЄС дозволили використати €17 млрд з фондів на допомогу українським біженцям

У ЄС дозволили використати €17 млрд з фондів на допомогу українським біженцям
Рада ЄС дозволила використати €17 млрд з фондів на допомогу українським біженцям. Фото: pixabay.com

Рада Євросоюзу ухвалила зміни в законодавстві, які дають можливість державам-членам перенаправляти ресурси з фондів політики згуртованості та Фонду європейської допомоги найбільш знедоленим на допомогу українцям, які рятуються від війни РФ проти України.

Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС, як повідомляє "Європейська правда".

"Швидка зміна законодавства про фонди ЄС є чітким підтвердженням незмінної солідарності ЄС з біженцями з України та з державами-членами, які їх приймають, зокрема тими, хто межує з Україною" - заявляють у Раді Євросоюзу.

Ухвалене рішення є важливим кроком у забезпеченні держав-членів достатніми ресурсами для задоволення зростаючих потреб у житлі, освіті та охороні здоров'я. Зокрема, Рада ЄС прийняла регламент "Дії згуртованості для біженців у Європі" (CARE), що вносить зміни до законодавчої бази на 2014-2020 роки, яка регулює Європейські структурні та інвестиційні фонди (ESIF) та Фонд європейської допомоги для найбільш знедолених (FEAD).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швеція виділила $1,1 млрд на допомогу українським біженцям

Зміни передбачають гнучкість передачі ресурсів між програмами, що фінансуються Європейським фондом регіонального розвитку та Європейським соціальним фондом для подолання припливу біженців.

Загалом до €9,5 млрд можут використати країни-члени в рамках траншу React-EU на 2022 рік, однієї з найбільших постпандемічних державних інвестиційних програм ЄС, а також нерозподілених ресурсів політики згуртованості в рамках бюджетного періоду 2014-2020 років.

"Регламент також продовжує на один звітний рік 100% фінансування з бюджету ЄС для програм згуртованості. Продовження 100% фінансування, розблокування незапланованого фінансування згуртованості на 2014-2020 роки та транш React-EU на 2022 рік, за оцінками, вивільнять майже 17 мільярдів євро, які країни-члени можуть використати на допомогу біженцям", - зазначають у виданні.

Майже 4,14 млн українців змушені були покинути країну через війну, яку веде Російська Федерація проти України. Щодня десятки тисяч громадян продовжують виїжджати в сусідні країни. За п'ять тижнів російсько-української війни залишили власні домівки 4 137 842 українців.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС дозволили використати €17 млрд з фондів на допомогу українським біженцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути