вівторок, 21 січня 2020 13:03

У Давосі викрили російських шпигунів із диппаспортами

У Давосі викрили російських шпигунів із диппаспортами
Білл Браудер (на фото) очолював фонд, у якому працював Сергій Магнітський. Останній розслідував схеми розкрадання грошей із російського бюджету. Фото: World Economic Forum

Швейцарська служба безпеки запобігла спецоперації російських шпигунів у Давосі, де стартував Всесвітній економічний форум.

Імовірно, росіяни планували замах на міжнародного фінансиста, лобіста "закону Магнітського" Білла Браудера. Про це він написав у своєму Twitter.

"Вони прикидалися сантехніками. Коли їх заарештували, вони пред'явили свої дипломатичні паспорти та залишили країну", - написав Браудер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За чиї кошти депутати зібралися в Давос

Браудер — міжнародний фінансист і інвестор. Співзасновник і гендиректор інвестиційного фонду Hermitage Capital Management, який у 1995-2006 роках був одним із найбільших фондів зарубіжних інвестицій, що діяли на російському фондовому ринку.

2005 року Росія з невідомих причин заборонила Браудеру в'їзд. Згодом його оголосили шпигуном і злочинцем і заочно засудили до 9 років колонії.

2010-го Браудер очолив кампанію з розслідування загибелі юриста фонду Сергія Магнітського. Саме він виявив крадіжку податку на прибуток, який фонд сплатив у російський бюджет 2006-го.

21 січня у швейцарському Давосі стартував Всесвітній економічний форум. Участь у ньому візьмуть майже 3000 лідерів з 117 країн, включаючи керівників 53 країн і урядів.

У рамках заходу 22 січня виступить президент Володимир Зеленський. Його спеціальне звернення заплановане на 17:15 за Києвом.

Зараз ви читаєте новину «У Давосі викрили російських шпигунів із диппаспортами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути