пʼятниця, 31 липня 2020 10:03

У Білорусі відбувся рекордний мітинг проти Лукашенка
5

У Білорусі відбувся рекордний мітинг опозиції
Фото: Reuters
У Білорусі відбувся рекордний мітинг опозиції
У Білорусі відбувся рекордний мітинг опозиції
У Білорусі відбувся рекордний мітинг опозиції
У Білорусі відбувся рекордний мітинг опозиції

Рекордний для Білорусі мітинг відбувся у Мінську. На площі Бангалор зібралися 60 тис. людей.

Усі вони прийшли підтримати опозиційну кандидатку Світлану Тихановську, яка має високі шанси виграти президентські вибори, пише BBC.

Зазначається, що мітинг був погоджений владою і проходив мирно. На входах до площі стояла поліція та пропускала людей через спеціальні турнікети. Біля входу на акцію учасників оглядали.

Як зазначили у правозахисному центрі "Весна", через турнікети пройшли 63 тис. осіб. За іншими даними, на площі нарахували 35 тис. мітингувальників. На знімках з висоти, зроблених дроном, помітно, що людьми була заповнена вся площа.

Проте місцеві ЗМІ, які вели онлайн трансляцію з заходу, зазначали дуже погану якість мобільного інтернету. А опозиційний телеканал "Белсат" заявив, що не вдавалося тривалий час налагодити трансляцію. Журналісти припустили, що сигнал щось "глушить".

Близько 22:00 мітинг завершився. Повідомлень про затримання учасників акції не надходило. Автозаки поліції, що стояли неподалік, роз'їхалися після того, як площа стала порожньою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі відстежуватимуть Telegram-канали, в яких закликають до протестів

Білоруські громадські активісти зазначають, що для Білорусі цей мітинг став рекордним. Востаннє така велика кількість людей збиралася у Мінську на Марш свободи 1999 року. Тоді на площі зафіксували близько 40 тис. людей.

На сцені Світлана Тихановська звернулася до прихильників, розкритикувавши білоруських силовиків за жорстокість при розгоні попередніх опозиційних акцій.

Це вже 2-й мітинг на підтримку Світлани Тихановської. Вперше акція відбулася 19 липня, тоді зібралися понад 7 тис. учасників.

Тихановська є дружиною політичного в'язня Білорусі Сергія Тихановського. Коли ЦВК країни заборонила збір підписів на підтримку Сергія як кандидата у президенти, його дружина вирішила сама йти в політику. Досі Світлана була звичайною домогосподаркою.

"Мені звичніше смажити котлети, але пішла боротися за чоловіка, дітей довелося заховати за кордоном, син ось надіслав есемеску, боїться за мене", - прокоментувала Тихановська своє рішення.

Раніше у Мінську затримали відомого політтехнолога Віталія Шклярова. Правоохоронці Білорусі вважають, що він під гаслом "Країна для життя" в соцмережах мобілізовував протестний електорат навколо суперників Олександра Лукашенка на президентських виборах.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі відбувся рекордний мітинг проти Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути