Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2021 09:18

Турки збили російський військовий літак

24 листопада 2015 року Туреччина збила російський літак Су-24 біля кордону з Сирією. Пілоти порушили турецький повітряний простір.

Один із членів екіпажу Олег Пєшков катапультувався, але його розстріляли з землі під час посадки з парашутом. Штурман Су-24 Костянтин Мурахтін вижив, його евакуювали. Турецькі військові заявляли, перед тим, як збити російський літак Су-24, його 10 разів попереджали про порушення повітряного простору.

"Дії зі знищення бойового літака, який порушив повітряний простір Туреччини, не були направлені проти конкретної країни, це був захист суверенної території Туреччини згідно з правилами", - повідомив Reuters Реджеп Ердоган.

  П'ять років тому в Туреччині збито російського бомбардувальника Су-24. Фото: УНІАН
П'ять років тому в Туреччині збито російського бомбардувальника Су-24. Фото: УНІАН

Анкара заявила, що мала повне право збивати чужі військові літаки над своєю територію. Росіяни з позицією турків були незгодні. МЗС РФ не рекомендувало нікому з росіян найближчим часом літати до Туреччини. Слідом за ним припинити продавати путівки на турецькі курорти рекомендувала федеральна агенція з туризму.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг висловив підтримку Анкарі після того, як турецький винищувач збив російський військовий літак Су-24. Дані НАТО підтверджують порушення повітряного простору Туреччини.

28 листопада 2015 року президент Росії Володимир Путін запровадив проти Туреччини санкції, зокрема, на заборону ввезення окремих видів товарів, виконання послуг, а також призупинив дію безвізового режиму.

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив про готовність виплатити Росії компенсацію за збитий літак. Однак сума компенсації не озвучувалася. Він вибачився за збитий літак Су-24 і заявив про готовність заплатити кошти.

За рік, 2016-го, президент Туреччини приніс формальні вибачення Москві. Про це стало відомо 27 червня. Кремль повідомив, що Путін отримав від Ердогана лист, у якому турецький президент просив вибачення за збитий літак і загибель льотчика. З цього моменту між Анкарою і Москвою почалося стрімке потепління відносин.

За 2 дні Путін зателефонував Ердогану, і 2 лідери поспілкувалися після майже 7-місячного мовчання. Російський президент доручив уряду "почати процес нормалізації торговельно-економічних зв'язків з Туреччиною". Коли 16 липня в Туреччині сталася спроба державного перевороту, Путін наступного ж дня подзвонив Ердогану і підтримав його.

  Напис " Су-24, Мі-24, терпимо..." перед будівлею МЗС РФ. Фото: ZIK
Напис " Су-24, Мі-24, терпимо..." перед будівлею МЗС РФ. Фото: ZIK

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган заявив про участь Туреччини у контролі за перемир'ям у Нагірному Карабаху

Іран запропонував Україні перенести 2-й етап переговорів стосовно виплати компенсацій за збитий літак авіакомпанії МАУ. Можлива зустріч відбудеться з 18 по 21 жовтня в Тегерані.

8 січня в Ірані розбився літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Турки збили російський військовий літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути