понеділок, 01 квітня 2019 09:18

Турецький президент програв місцеві вибори

Турецький президент програв місцеві вибори
Щоденні виступи Ердогана і комліменти в ЗМІ не допомогли президенту завоювати столицю і Стамбул.Фото:kor.ill.in.ua

Правляча політична сила Туреччини, Партія справедливості і розвитку вперше на місцевих виборах втратила контроль над столицею Анкарою.

Відтак, турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган зазнав невдачі - пише Reuters.

Поразку він отримав і в найбільшому місті країни Стамбулі, де почав свою політичну кар'єру і був мером в 1990-х роках.В Анкарі переміг кандидат від опозиційної Республіканської народної партії Мансур Явас - 50,89% після підрахунку 99% протоколів, а чинний мер Мехмет Ожасекі - 47,06%.Голоси в Стамбулі настільки конкурентні, що обидві партії оголосили себе переможцями поки йде підрахунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган підняв питання про захоплених українських моряків

"Турецький президент домінував в місцевій політиці з моменту приходу до влади 16 років тому, постійно підвищуючи контроль. Він два місяці перед недільним голосуванням вів нещадну кампанію, а саме голосування назвав" питанням виживання "для Туреччини", - зазначає агентство.

Але щоденні виступи Ердогана і комліменти в ЗМІ не допомогли президенту завоювати столицю і Стамбул, "оскільки економічний спад в Туреччині сильно позначився на виборців".

У Стамбулі партія Еродогана заявила, що екс-прем'єр Біна Йилдирим переміг конкурента Екрем Імамоглу всього лише 4 тис голосами. При цьому обидва кандидати набрали більше 4 млн голосів. Імамоглу сказав, що незадовго до кінця підрахунку у нього перевага в 28 тис голосів. Після опрацювання майже всіх бюллетелей Йилдирим набирає 48,7% голосів, опонент - 48,65%.

Вибори в одному з міст на сході країни, Тунджелі, Виграїв комуніст Фатіх Мачоглу.

У своєму виступі перед Прихильники в Анкарі Ердоган визнав поразку ПСР в Анкарі, Стамбулі та деяких інших великих містах, хоча і стверджував, что більшість передмість - за нього.

Центральна виборча комісія винесла остаточне рішення, що вибори в Україні відбулися. Тим часом там продовжують рахувати голоси виборців. Уже обробили 53.25% електронних протоколів. Результати суттєво не змінюються і кандидати не міняються місцями.

Зараз ви читаєте новину «Турецький президент програв місцеві вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути