Ексклюзиви
пʼятниця, 13 травня 2022 20:48

Туреччина проти розширення НАТО - у Фінляндії та Швеції відреагували

Туреччина проти розширення НАТО - у Фінляндії та Швеції відреагували
У Швеції здивувалися заяві президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Фото: eastnews.ua

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина не схвалює вступ до НАТО Швеції та Фінляндії.

Він зазначив, що не хоче "зробити помилку вдруге", як це було з Грецією, повідомляє Укрінформ.

"Зараз ми стежимо за подіями щодо Швеції та Фінляндії, але ми не налаштовані позитивно. Тому що раніше попередні керівники зробили помилку щодо НАТО й Греції, і ви знаєте ставлення Греції проти Туреччини в НАТО. Як Туреччина ми не хочемо зробити помилку в цьому сенсі вдруге. На цей час ми не можемо сприймати це позитивно", - сказав Ердоган.

Президент Туреччини також зауважив, що у скандинавських країнах знаходять прихисток члени Робітничої партії Курдистану (PKK) і Революційної народно-визвольної партії-фронту (DHKPC).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість українців за вступ до НАТО і ЄС - опитування

"Скандинавські країни, на жаль, майже як пансіонати для терористичних організацій. PKK і DHKPC розташовані у Швеції та Нідерландах", - сказав Ердоган.

У Швеції здивувалися такому небажанню Туреччини бачити її з Фінляндією в Альянсі, заявляє SVT Nyheter міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде.

"Позавчора я зустрічалася з турецьким колегою і кілька тижнів тому у нас також була розмова про можливу заявку Швеції до НАТО. У нас хороші й конструктивні стосунки й нічого подібного вони нам не говорили. Нічого подібного не сказав і посол НАТО, і жодна з 30 країн", - сказала Лінде.

Вона додала, що завтра обговорить ці моменти з главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО.

Колега Лінде з Фінляндії Пекка Гаавісто закликав до "терпіння" та поетапного підходу до вступу їхніх країн до Альянсу, пише Sky News.

"Нам потрібно трохи терпіння у цьому процесі, все не відбувається за один день. Розв'язуймо проблеми крок за кроком", - сказав глава МЗС Фінляндії.

В США заявили, що Вашингтон працює над роз'ясненням позиції Туреччини щодо Швеції та Фінляндії.

Вступ Фінляндії до НАТО мине "гладко й швидко", сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Членство Фінляндії зміцнить як Альянс, так і саму країну.

Фінляндія може оголосити про своє рішення вже 16 травня.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина проти розширення НАТО - у Фінляндії та Швеції відреагували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути