четвер, 16 грудня 2021 18:41

Третина українців хоча б раз за останні чотири роки їздила закордон

Третина українців хоча б раз за останні чотири роки їздила закордон
Прикордонник на українсько-угорському кордоні / Getty Images

Близько 34% українців перетинали український кордон хоча б раз за останні чотири роки, із 2017 року.

Про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" із "Київським міжнародним інститутом соціології", проведеного для аналітичного центру "Європа без бар'єрів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З українським Covid-сертифікатом можна буде поїхати в понад 80 країн - МОЗ

Частіше перетинали кордон жителі західного регіону країни - 41%. Мешканці центру, півдня і сходу приблизно однаково - 30-34%.

Молоді українці значно частіше їздять закордон, ніж старші. Серед наймолодшої вікової групи, 18-29 років, 46% протягом останніх чотирьох років їздили закордон. Серед найстаршої, понад 70 років, лише 13%.

Серед найменш матеріально забезпеченої групи, лише 17% їздили закордон. Серед найбільш заможних 52% виїжджали за межі країни.

Найчастіше українці, з поміж тих, хто був закордоном, літали - 52%.

40% із тих, хто їздив закордон, перетинали наземний кордон із Польщею. 17% їздили в Росію. Ще 13% - в Угорщину. Наземні кордони з іншими державами перетинали менше 10% українців. Лише 3% перетинали лінію розмежування з окупованими частинами ОРДЛО чи адмінмежу з анексованим Кримом.

Українці, які перетинали кордон, найчастіше згадують черги і довге очікування як проблему, з якою стикалися - 63%. Ще третина говорять про фізичний дискомфорт через брак інфраструктури - недоступність туалетів, укриття від сонця і дощу. 32% серед проблем при перетині згадують складну бюрократичну процедуру. 22% говорили про засміченість і неприємний вигляд будівель. 27% не стикалися з жодною з перелічених проблем.

Опитування провів Фонд "Демініціативи" та КМІС з 22 жовтня по 12 листопада методом телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Дослідження провели на замовлення організації "Європа без бар'єрів" в усіх областях, крім окупованих територій Криму і Донбасу. Усього опитали 2003 осіб., віком більше 18 років.

З опівночі 15 грудня посилили обмеження на в'їзд у Польщу з-за меж ЄС, зокрема з України.

Зараз ви читаєте новину «Третина українців хоча б раз за останні чотири роки їздила закордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути