Ексклюзиви
субота, 23 лютого 2019 12:34

Трамп заблокує рішення Конгресу про скасування режиму надзвичайної стану

Трамп заблокує рішення Конгресу про скасування режиму надзвичайної стану
Трамп скористається правом вето проти рішення Конгресу щодо режиму НС. Фото: TUT.by

Президент США Дональд Трамп пообіцяв накласти вето на резолюцію Конгресу проти введення в країні режиму надзвичайного стану.

Таким чином Трамп має намір заблокувати рішення палати представників Конгресу, якщо вона проголосує проти режиму НС. Про це повідомляє Associated Press.

"Чи накладу я вето? 100 відсотків", - наголосив президент.

Режим надзвичайного стану дозволить Трампу отримати кошти в розмірі близько 8 млрд доларів для зведення стіни на кордоні з Мексикою без ухвалення Конгресу. В разі введення режиму НС значна частина стіни буде добудована вже до вересня 2020 року, тобто до нових виборів глави держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США назвали суму збитків від "шатдауну"

Надзвичайний стан - це особливий правовий режим, який тимчасово наділяє президента США розширеними повноваженнями для боротьби з кризою. Президент може ввести його у відповідності до Закону про надзвичайні положення, прийнятому Конгресом в 1976 році.

Введення такого режиму в США - не рідкість. Джордж Буш-молодший вводив в США режим надзвичайного стану після терактів 11 вересня 2001 року, Барак Обама - під час епідемії свинячого грипу в 2009 році.

Адміністрація Трампа стверджує, що спроби біженців з Мексики і Центральної Америки нелегально прорватися в США представляють схожу за масштабом загрозу для безпеки країни.

Режим надзвичайного стану дає президентові прямий доступ до екстрених бюджетних коштів. Однак також режим регулюється більш ніж сотнею законодавчих актів, відповідно до яких президент отримує багато повноважень. За повідомленнями ЗМІ, в умовах надзвичайної ситуації ці закони дозволять президенту контролювати інтернет-трафік або використовувати військових на території країни.

Зараз ви читаєте новину «Трамп заблокує рішення Конгресу про скасування режиму надзвичайної стану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути