четвер, 26 січня 2017 12:42

Трамп схвалив застосування тортур під час допитів

Трамп схвалив застосування тортур під час допитів

Президент США Дональд Трамп назвав катування підозрюваних ефективним засобом боротьби з тероризмом.

В ефективності тортур Трампа запевнили високопоставлені співробітники розвідки, з якими він обговорював цю тему напередодні. "Я поставив їм запитання: "Це працює? Тортури працюють?" – і відповідь була: "Так, безумовно", – розповів глава держави в інтерв'ю телеканалу АВС, пише ВВС.

Йдеться, зокрема, про тортури водою. Людину змушують відчувати, ніби вона тоне чи захлинається. Для цього на обличчя кладуть вологу ганчірку, а потім поливають її водою. У 2000-х роках цю практику застосовували співробітники ЦРУ до полонених ісламістів. Зараз такі методи допиту в США офіційно заборонені.

Трамп нагадав про безчинства бойовиків ІДІЛ. "Вони стріляють, вони відрізають голови нашим громадянам – і не тільки нашим – просто тому, що ті виявилися християнами на Близькому Сході. Якщо "Ісламська держава" чинить те, про що ми навіть не чули ще з середньовіччя – чому я повинен відчувати огиду до тортур водою?", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп скорочує фінансування ООН

Водночас Трамп зазначив, що в питанні повернення чи, навпаки, недопущення тортур покладатиметься на думку своєї команди. Передусім, міністра оборони Джеймса Меттіса та директора ЦРУ Майка Помпео. Президент США попросив їх проаналізувати допустимість таких методів з точки зору міжнародного права.

Раніше міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch назвала Дональда Трампа головною загрозою для прав людини.
Зараз ви читаєте новину «Трамп схвалив застосування тортур під час допитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути