Ексклюзиви
неділя, 04 вересня 2022 13:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Тисячі росіян будуть захоплені або знищені – генерал США про контрнаступ ЗСУ

Тисячі росіян будуть захоплені або знищені – генерал США про контрнаступ ЗСУ
Американський генерал-лейтенант у відставці, колишній командувач збройними силами США в Європі Бен Ходжес оцінив можливості контрнаступу ЗСУ на півдні. Фото: mind.ua

Росіянам навряд чи вдасться зупинити український контрнаступ на півдні.

Український Генштаб добре попрацював за останні кілька тижнів. Зокрема, створив умови, того, що військові називають "формувальними операціями". На цьому в інтерв'ю білоруському опозиційному виданню Хартія 97 наголосив американський генерал-лейтенант у відставці, колишній командувач збройних сил США в Європі Бен Ходжес.

За його словами, нині немає багато інформації про те, що відбувається на Херсонщині. І це правильно.

"Український Генштаб дуже добре справляється із захистом інформації, як ми це називаємо, "оперативної безпеки". Тому що якщо ми це знаємо, то це знають і росіяни", – сказав генерал.

Він позитивно оцінив підготовчу роботу українських військ до наступу. Йдеться про знищення російських логістичних ланцюжків, ворожих штабів і шляхів сполучення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський генерал розповів, що потрібно для успішного контрнаступу

"Я думаю, ми будемо бачити дедалі більше таких подій, які створюють страх і замішання в тилу росіян, і ми повинні це спостерігати. У росіян не вистачає сил для захисту власного тилу. Тому це важлива частина підготовки України", – говорить Ходжес.

Він також розповів, чому контрнаступ у напрямку Херсона важливий.

"По-перше, Херсон був першим захопленим обласним центром. І ми бачили, що Росія збирається робити – русифікувати все: валюту, мову, культуру. Вони знищують все, що можуть, в українській культурі і розміщують своїх людей на місцях. Тому важливо це змінити і особливо перед будь-яким фіктивним референдумом щодо статусу Херсонської області. По-друге, потенційно тисячі російських військових будуть захоплені або знищені у котлі, якщо Україна вирішить це зробити. Це буде серйозний удар по російських силах, і Кремль не зможе придумати такої казки, яка б це пояснила", – зазначив Ходжес.

Американський генерал впевнений, що російські війська, які застрягли в Херсоні, не воюватимуть так, як українські воїни в Маріуполі.

Окрім того, вважає Ходжес, якщо в Херсоні буде знищений російський анклав, українці отримають можливість перемістити HIMARS та інші ракетні установки далі на схід та ближче до Криму.

Тоді можна говорити про можливість щоденних атак на всю інфраструктуру, включно з портами у Севастополі на Кримському півострові.

"Це дійсно дуже ускладнить для Росії проведення операцій з Криму. Чорноморський флот вже ховається за півостровом, а Україна навіть не має флоту. Визволення Херсона дуже ускладнить життя росіянам. І вже точно російських туристів на пляжах Криму ви більше не побачите", – додав Ходжес.

Уже до кінця 2022 року Україна може відкинути російські війська до позицій 23 лютого. Але для цього країни Заходу мають надати Україні необхідну кількість зброї, розповів Бен Ходжес в інтерв'ю DW.

Військові експерти ISW вважають, що контрнаступ не призведе до швидкого повернення окупованих територій. Однак ЗСУ прагнуть порушити всі логістичні вузли окупантів. Це призведе до скорочення їхнього військового потенціалу.

Успіх українського контрнаступу на півдні країни може приймати різні форми. Навіть не відвойовуючи значних позицій, Київ може домогтися прогресу. Зокрема, змусити Росію розкрити розташування своїх військ і баз постачання; зайняти оборонну позицію або відвести війська з інших регіонів країни, пише Wall Street Journal.

Зараз ви читаєте новину «Тисячі росіян будуть захоплені або знищені – генерал США про контрнаступ ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути