неділя, 27 грудня 2020 10:00

Терорист убив пакистанську політичну лідерку Беназір Бхутто

Терорист убив пакистанську політичну лідерку Беназір Бхутто
Беназір Бхутто під час кампанії напередодні вбивства / Getty Images

27 грудня 2007-го в місті Равалпінді вбили Беназір Бхутто - колишню прем'єрку Пакистану і першу демократично обрану жінку-лідера мусульманської країни. Їй було 54 роки. Для багатьох прихильників Бхутто була надією на демократичну владу в країні, розхитаній корупцією та ісламським екстремізмом.

Бхутто народився в 1953-му в багатій родині землевласників. Виросла в світі політичної еліти Пакистану. Отримала наукові ступені в Гарварді та Оксфорді. Її батько, Зульфікар алі Бхутто, заснував популістську Народну партію Пакистану, НПП, в 1967-му. Потім займав пост президента і прем'єра у 1971-1977 роках. Його скинув в результаті безкровного військового перевороту генерал Зія-уль-Хак Мохаммад.

Повалення батька і подальша його страта в 1979-му залучили молоду Бхутто в пакистанську політику. Вона і матір Нусрат, яку вона змінила в 1982-му на посаді голови партії, провели кілька років в тюрмі, проте в країні почалися протести проти арешту.

У серпні 1988-го генерал Зія-уль-Хака загинув в авіакатастрофі. Три місяці по тому Бхутто перемогла на виборах і сформувала уряд, ставши першою жінкою-прем'єром в мусульманській країні. У 35 років вона була також наймолодшою людиною, яка очолила мусульманську країну в сучасній історії.

Її відставка з посту глави уряду сталася в 1990-му - після менше, ніж половини терміну на посаді. Але її переобрали на пост глави уряду в 1993-му. Вона його займала до 1996-го. Обидва рази йшла з посади через конфлікти з президентами - Гуламом Ісхаком Ханом в 1990-му і Фаруком Легарі в 1996-му. Критики звинувачували її в корупції та некомпетентності.

Після другої відставки Бхутто, її чоловіка Асіфа алі Зардарі звинуватили в отриманні багатомільйонних відкатів і відмиванні грошей через швейцарські банки. Зардарі провів 8 років у тюрмі, а Бхутто жила у вигнанні в Лондоні та Дубаї з трьома дітьми.

У 2007-му під тиском прихильників Бхутто в США президент Первез Мушарраф оголосив амністію Бхутто, Зардарі й іншим пакистанським політикам, яких раніше звинувачували у корупції. 18 жовтня того ж року, попри низку погроз зі сторони ісламських екстремістів, Бхутто повернувся в Пакистан, щоб брати участь у виборах 2008-го.

У день приїзду, 27 грудня, коли Бхутто махала натовпу на мітингу НПП в Равалпінді, бойовик відкрив вогонь по її куленепробивній машині. Потім поруч з автом вибухнула бомба. В результаті загинуло понад 20 осіб і було поранено більше 100 людей, включаючи Бхутто. Тієї ж ночі її оголосили мертвою і поховали наступного дня в рідному місті, поруч із могилою батька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишнього президента Пакистану засудили до смертної кари

Точна причина смерті невідома. Подальше розслідування британського Скотланд-Ярду виявило, що Бхутто вмерла від черепно-мозкових травм, які спричинив вибух. У її партії стверджували, що померла від вогнепальних ран.

Смерть Бхутто спричинила масові акції протесту та заворушення в Пакистані, які призвели до жорстоких репресій зі сторони поліції. Політична нестабільність та діяльність ісламських екстремістів викликала острах у світі, адже в Пакистану є ядерна зброя.

Наступником Бхутто став її чоловік Зардарі, який очолив партію після вбивства дружини. Він був обраний президентом Пакистану у вересні 2008-го.

Протягом місяця після вбивства Бхутто ЦРУ і пакистанські офіційні особи назвали пакистанського бойовика Байтуллу Мехсуда, пов'язаного з "Аль-Каїдою", організатором вбивства. Мехсуд, який заперечував звинувачення, був убитий в результаті атаки американського безпілотника в серпні 2009-го.

Зараз ви читаєте новину «Терорист убив пакистанську політичну лідерку Беназір Бхутто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути