четвер, 16 вересня 2021 08:21

Терористи підірвали машину біля багатоповерхівки

Терористи підірвали машину біля багатоповерхівки
Пошкодження будинку в Волгодонську / Wikimedia Commons

16 вересня 1999-го о 5:57 ранку в російському місті Волгодонськ Ростовської області біля житлового будинку стався вибух. Поруч з дев'ятиповерхівкою вибухнула вантажівка ГАЗ-53 з вибухівкою. Загинуло 19 осіб, 89 були поранені.

Теракт в Волгодонську був частиною серії терактів, здійснених в містах Росії 4-16 вересня 1999 року. За даними російського слідства, ця серія терактів була організована і профінансована чеченцями та іншими ісламістами. Теракти нібито були спрямовані на масову загибель людей, щобзбурити громадську безпеку, залякати населення та відволікти увагу від нападу чеченців на сусідній Дагестан в серпні 1999 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни програли війну

На думку деяких істориків і журналістів, вибухи були успішним державним переворотом, який координувало російське ФСБ, щоб заручитися підтримкою населення для нової масштабної війни в Чечні та привести Путіна до влади. Вибухи були типовими "активними заходами", що практикуються КДБ в минулому. Війна в Чечні підвищила популярність прем'єр-міністра і колишнього директора ФСБ Володимира Путіна і за кілька місяців привела провоєнну "Партію єдності" в Думу, а Путіна - на посаду президента.

Сталося п'ять вибухів житлових будинків і попередили як мінімум три спроби вибуху. Всі мали один і той же характер і подібні обсяги руйнувань. В кожному випадку використовували потужний вибуховий пристрій, а таймери спрацьовували вночі й наносили максимальну кількість жертв серед цивільного населення. Вибухівку розміщували так, щоб зруйнувати найслабші, й найбільш важливі елементи будівель і змусити їх "впасти, як картковий будиночок". Особи, які стоять за вибухами, змогли отримати чи виготовити кілька тонн потужної вибухівки та доставити їх в різні пункти призначення по всій Росії.

Зараз ви читаєте новину «Терористи підірвали машину біля багатоповерхівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути