четвер, 22 липня 2021 07:00

Терорист розстріляв 77 людей

Терорист розстріляв 77 людей
Меморіал на острова Утойя, де загинули 69 осіб / Getty Images

22 липня 2011-го, 10 років тому, 32-річний норвежець Андерс Брейвік, здійснив два теракти в Осло й на острові за 35 км від столиці. В результаті загинуло 77 осіб. Це найбільша з часів Другої світової війни масова загибель у країні. Брейвік засуджений до 21 року тюрми з правом продовження ув'язнення щоп'ять років на невизначений термін, доки не буде визнаний безпечним для суспільства.

Виходець з сім'ї середнього класу, яка традиційно підтримувала правлячу "Робітничу партію", в 1999-му 20-літній Брейвік вступив в опозиційну праву "Партію прогресу", але швидко розчарувався у демократичних методах політичної боротьби. Противник мультикультуралізму, глобалізму і поширення в Європі ісламу, з 2002-го готувався до радикальних дій, реалізацію яких почав у 2009-у, коли заснував агропідприємство, щоб мати змогу купити великі партії хімікатів для виготовлення вибухівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція запобігла кривавому теракту

Наступного року відвідав Чехію, Сербію і Німеччину, щоб нелегально купити зброю, але не зумів. У 2010-ум в Норвегії як мисливець офіційно купив карабін, а в польському інтернет-магазині 300 кг натрієвої селітри. Наступного року офіційно купив пістолет, шість тон добрив, три тони нітрату амонію. 13 червня 2011-го на околиці Осло випробував свій перший вибуховий пристрій.

18 липня 2011-го помістив найпотужніший з зібраних вибухових пристроїв у орендований мікроавтобус, який 22 липня припаркував у столичному урядовому кварталі, й підірвав о 15:25 за місцевим часом. На місці загинуло шестеро осіб. Потім ще двоє в лікарні. Ще 209 поранило. Через 1,5 год у формі поліцейського доїхав до острова Утойя, де був літній табір молодіжного крила "Робітничої партії" за участю 564 осіб. Пред'явивши фальшиве посвідчення, наказав зібрати членів табору для проведення інструктажу через теракт в Осло. О 17:22 відкрив вогонь по натовпу, про що через 2 хв надійшло повідомлення в поліцію.

Розстріл підлітків тривав 73 хвилини.

Випустив 186 куль

Розстріл беззбройних підлітків тривав 73 хв. Він випустив 186 куль, вбиваючи на місці, дострілюючи поранених і тих, хто намагався врятуватись втечею чи вплав. Принаймні 150 осіб врятували відпочиваючі поблизу, котрі на човнах витягали з води потерпілих й кілька разів повертались до берегів Утойї. О 18:01 і 18:26 Брейвік сам викликав поліцію, продовжуючи стріляти, і здався о 18:45 зі словами "Я закінчив".

Загалом в теракті на острові Утойя убив 67 осіб. Одна людина потонула в озері, одна загинула при втечі, розбившись при падінні зі скелі. Ще 66 були поранені.

Брейвік визнав себе відповідальним за підрив бомби і розстріл, але не винним, назвавши свої дії "звірячими, але необхідними". 24 серпня 2012-го суд визнав його осудним, винним у смерті 77 осіб, засудивши до 21 року тюрми з правом продовження щоп'ять років на невизначений термін, доки він не буде вважатись безпечним для суспільства.

Батько Андерса зрікся сина. Матір померла наступного року після тривалої хвороби. Три сестри живуть під програмою захисту свідків через небезпеку розправи з боку родичів загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Терорист розстріляв 77 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути