четвер, 06 лютого 2020 07:26

Теракт у Московському метро: смертник підірвав бомбу

Теракт у Московському метро: смертник підірвав бомбу
На московській станції метро Автозаводська встановили пам'ятну дошку. На ній вибито імена загиблих під час теракту 2004 року. ФОТО: Petar Milošević/Wikimedia.org

Терорист-смертник Анзор Іжаєв підірвав вибухівку у вагоні московського метро 6 лютого 2004 року. Загинула 41 людина, 250 отримали поранення. Усього в потязі їхали із півтори тисячі пасажирів.

Вибух стався о 07:32 за київським часом - у другому вагоні потяга між станціями Автозаводська та Павелецька. Почалася сильна пожежа. Але поїзд залишився керованим, і машиніст Володимир Горєлов зумів його екстрено зупинити. Після чого повідомив диспетчеру про ситуацію та попросив знеструмити колію. Коли це було зроблено — відкрив двері у вагонах. Пасажири самостійно вибиралися з підземки по рейках.

Перші рятувальники прибули до станцій за 20-25 хв. Працювали 60 бригад "швидких", групи екстреного реагування, працівники протипожежної служби. Постраждалих розвозили у московські лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція розповіла подробиці теракту в Лондоні

Евакуація закінчилася близько 10:00. Підірваний потяг машиністи перегнали на стоянку. Увечері рух потягів у метро поновили.

Організаторами теракту російські поліцейські оголосили Мурата Шаваєва, Максима Понарьїна, Тамбія Хубієва. Вибухівку вони виготовили із суміші селітри, алюмінієвого порошку, пластиду. 2007 року всіх засудили до довічного ув'язнення. Ще один підозрюваний у організації теракту — Павло Косолапов — досі перебуває в міжнародному розшуку.

26 січня 1972 року терористи підірвали літак McDonnell Douglas DC-9-32, який прямував маршрутом із Копенгагена в Белград. 29 пасажирів і членів екіпажу загинули. Дивом вдалося вижити тільки стюардесі 22-річній Весні Вулович.

Зараз ви читаєте новину «Теракт у Московському метро: смертник підірвав бомбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути