четвер, 13 травня 2021 11:29

Теракт у Казані: в Росії складають списки "підозрілих учнів"

Теракт у Казані: в Росії складають списки "підозрілих учнів"
Школа в столиці Татарстану Казані, де стався масовий розстріл / Reuters

Після стрілянини в столиці Татарстану, Казані, школам Мурманської області Росії доручили скласти списки підозрілих учнів. Вони згодом виявилися у відкритому доступі. Серед причин включення в список - участь у протестах за опозиціонера Олексія Навального.

Міністерство освіти Мурманської області доручило регіональним закладам освіти скласти списки підозрілих учнів і випускників. Фото документа виклав глава регіональних штабів Навального Леонід Волков. Про це пише Meduza.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хоронять дітей, убитих казанським стрілком - фото й відео

Згідно з документом, міносвіти вирішило створити базу учнів і випускників 2018-2020 років, "схильних до порушення дисципліни, проявів невмотивованої агресії, погроз щодо учнів і працівників або постійні конфлікти з ними, і ті, які приносили в освітні заклади зброю чи предмети, схожі на зброю, висловлювали суїцидальні думки, а також щодо яких є підозри в можливій підготовці до насильницьких злочинів".

У документі є посилання на онлайн-таблицю, в яку слід внести дані. Це онлайн-таблиця Microsoft Excel, доступ до якої міг отримати будь-хто. Там вказані імена і прізвища, дати народження, номери навчальних закладів і назви класів чи навчальних груп "підозрілих" учнів з Мурманська й області. Також є телефони учнів, посилання на їхні сторінки в ВК, відомості про батьків і обґрунтування включення в список. Наприклад, "схильний до помсти", "нецензурна лайка", "загроза одноліткам", "регулярне вживання енергетичних напоїв", "учасник акції на підтримку Навального", "в групі за Навального", "захоплюється вогнепальною зброєю", "виступає проти російського законодавства".

Наймолодша дитина в таблиці вчиться в першому класі. Незабаром доступ до онлайн-форми закрили.

11 травня 19-річний Ільназ Галяве влаштував стрілянину в школі №175 в Казані, в якій раніше вчився. Він використав рушницю Hatsan Escort, яку легально купив за кілька тижнів до нападу. В результаті стрілянини в школі загинули сім дітей і двоє дорослих, понад 20 осіб отримали поранення. Стрілець здався поліції і поводиться або вдає, що божевільний.

Після подій у Казані міносвіти рекомендувало регіонам посилити заходи безпеки в школах і дитячих садах, Путін доручив посилити правила обігу цивільної зброї, а спікер Держдуми В'ячеслав Володін заявив про потребу обговорити заборону на анонімність в інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «Теракт у Казані: в Росії складають списки "підозрілих учнів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути