понеділок, 14 травня 2018 06:06

Танцівниця без обох ніг стала зіркою
11

Китайка Ляо Жи без обох ніг займається хореографією, спортом та волонтерством
Фото: Daily Mail
Китайка Ляо Жи без обох ніг займається хореографією, спортом та волонтерством
Китайка Ляо Жи без обох ніг займається хореографією, спортом та волонтерством
Китайка Ляо Жи без обох ніг займається хореографією, спортом та волонтерством
Китайка Ляо Жи без обох ніг займається хореографією, спортом та волонтерством

Під час землетрусу 2008 року у Китаї танцівниця 32-річна Ляо Жі втратила обидві ноги, власний дім та 10-ти місячну доньку. Попри це стала однією з небагатьох танцівниць на протезах, волонтером та скелелазкою.

Після катастрофи Ляо повернулась до танцювальної зали та розпочала викладацьку діяльність. Пізніше повернулася на сцену. Жінка розповіла свою історію на 10 річницю трагедії, передає Daily Mail.

Землетрус у Сичуані магнітудою 9 балів стався 12 березня 2008 року о 14:30 за китайським стандартним часом. Через нього загинуло більше 69 тис. чоловік, 18 тис. зникли безвісти. 5 млн залишилося без даху над головою.

Співала доньці, або вона не спала. Пам'ятаю, як батько гукав мене ззовні

Родина Ляо мешкала у триповерховому будинку. Він обвалився. Жінка опинилася під завалами. Її знайшли через 30 годин. Вона була єдиною, хто вижив.

"Я співала доньці, або вона не спала. Але здогадалася, що втратила її. Після того думала – що я за матір, якщо не вберегла дитину", - пригадує жінка.

"Пам'ятаю, як батько кричав моє ім'я ззовні. Як охрип його голос. Я подумала – маю побачити його знову", - додає вона.

Ампутували частково ноги. Через 7 місяців чоловік покинув

Лікарі ампутували Ляо ноги до середини гомілки. Вона вирішила відмовитися від інвалідного візка та використовувати протези. Через два місяці після землетрусу знайомий хореограф запитав, чи хотіла б вона танцювати знову. Ляо погодилась.

"Перші дні у лікарні я думала про те, чому не опинилась серед загиблих. Мені здавалось, що моє життя скінчилось. Але пізніше я вирішила: мені випав шанс жити далі, тож я маю скористатись ним правильно" - каже Ляо.

Після операції її тренування закінчувались кровоточею з ран та болем. Але жінка щодня продовжувала свої спортивні заняття і вже згодом почала не тільки з'являтись на сцені, а й брати участь у марафонах.

Виступ Ляо у Сингапурі, 2011 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили скелет із ножем замість руки

Через сім місяців після землетрусу Ляо покинув чоловік. 2013 року вона познайомилася із лікарем-протезистом Чарльзом Вонґом із Тайваню. Прийшла до нього про нову пару протезів. Наступного року зіграли весілля. У них народилося двоє дітей.

"Є багато прикладів, коли чоловіки одружуються з жінками через гарні та стрункі ноги. У нашому випадку, мій чоловік хотів мені ноги подарувати" - жартує Ляо.

Пробігла 5 км до Шанхаю

Чоловік постійно удосконалює протези, аби жінка могла займатися спортом та альпінізмом. 2013-го вона перемогла 40 фізично здорових суперників на танцювальному конкурсі Dance Out My Life. 2015-го Ляо взяла участь у п'ятикілометровому забігові до Шанхая.

2013 року на південному заході Китаю стався черговий землетрус. Ляо та Чальз були першими серед волонтерів.

Зараз родина активно допомагає пацієнтам з індивідуальними потребами. Китайське телебачення зняло про жінку фільм, а сама Ляо видала автобіографічну книгу.

21-річна Ханна Мур з Великобританії впевнена, що "найкраще рішення" в її житті - ампутація ноги.

21-річна Ханна Мур з Великобританії впевнена, що "найкраще рішення" в її житті - ампутація ноги. У серпні минулого року дівчина стала британським чемпіоном із паратріатлону. Зараз прагне конкурувати на Параолімпійських іграх в Токіо в 2020 році. А також встановила революційний протез ноги, який, сподівається, допоможе здобути їй золоту медаль. Нова кінцівка виготовлена на замовлення провідною компанією по протезуванню, її вартість £10 тис. (близько 370 тис. грн - Gazeta.ua). Легкі кріпильні скоби з вуглецевого волокна прямо до педалі допомагають максимально використовувати силу ноги, щоб їхати на велосипеді. Протез також забезпечує стабільність в русі на поворотах, говорять розробники.

Зараз ви читаєте новину «Танцівниця без обох ніг стала зіркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути