пʼятниця, 22 квітня 2022 06:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Швейцарія заборонила українським біженцям самим обирати, де жити

Швейцарія заборонила українським біженцям самим обирати, де жити
Біженці вважають за краще селитися у найпопулярніших і найрозвиненіших регіонах. Фото: pixabay.com

Швейцарія змінила систему розміщення біженців з України.

Тепер українці не зможуть самостійно обирати, де їм жити, повідомляє Swissinfo.

"Державний секретаріат із міграції (SEM) заявив, що мета полягає у розміщенні зареєстрованих українських біженців з урахуванням можливостей регіонів країни на основі принципу пропорційності. Зазвичай біженців спочатку розміщують у федеральних центрах прийому та розміщення мігрантів, а потім розподіляють за кантонами (регіонами)", - пише видання.

Водночас у ситуації нинішнього форс-мажору така система перестала працювати. Представник SEM Давид Келлер заявив, що труднощів із розподілом такої кількості біженців зазнають насамперед Цюріх, Базель і Берн, а також кантон Тичино.

"Біженці вважають за краще селитися в найпопулярніших і найрозвиненіших регіонах. Тепер із цією практикою буде покінчено. Біженці та швейцарські сім'ї, які їх приймають, більше не зможуть самостійно приймати рішення стосовно розселення осіб, які шукають захисту від війни", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США спростили умови для в'їзду українських біженців

Водночас сім'ї та групи біженців, що склалися, зможуть залишатися разом. А вже всіх інших розселятимуть країною на підставі рішень органів влади, а не відповідно до їхніх побажань. Якщо хтось із біженців захоче змінити кантон, то згоду на це має надати кантональна влада з урахуванням принципу пропорційності.

З початку війни у Швейцарії зареєстрували понад 37 тис. біженців з України. Приблизно половину з них розмістили у приватних домогосподарствах за підтримки неурядових організацій та окремих громадян. Майже всі українські біженці набули в країні особливого міграційного статусу, який дозволяє їм шукати роботу та записуватися на мовні курси.

Через початок повномасштабної війни 11,4 млн українців покинули свої домівки, з них 5 млн - виїхали за кордон. Більшість із них поїхала до Польщі - понад 2,5 млн людей. У Румунію виїхали понад 671 тис. осіб, до Угорщини - 413 тис., Молдови - 406 тис., Росії - 389 тис., Словаччини - 307 тис. і Білорусі - 19 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарія заборонила українським біженцям самим обирати, де жити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути