неділя, 08 листопада 2020 10:23

Супертайфун перетворив Філіпіни на хаос

8 листопада 2013 року супертайфун Хайянь охопив Філіпіни. Тайфун виявився найпотужнішим за всю світову історію метеоспостережень.

Йому присвоїли 5 категорія за шкалою ураганів Саффіра-Сімпсона. Це найсильніший тропічний циклон, який перевершив тайфуни Камілла та Аллена. Сила вітру цих тайфунів була 84,7 м/с а сила вітру Хайялі становила 105 м/с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсмертоносніший ураган за 218 років

Автор: iliya-shag.livejournal.com
  Супертайфун зруйнував країну
Супертайфун зруйнував країну

Тайфун почав утворюватися 2 листопада на південному сході від Понпеї у Мікронезії. Стихійне лихо переміщуючись на захід збільшувалося. Перед наближенням тайфуна влада евакуювала з узбережжя Філіппін кілька тисяч людей, але стихія завдала величезних руйнувань і в центральних районах.

Портове місто Таклобан майже повністю зруйнувалося, на вулицях лежали тіла загиблих. В Таклобані не було питної води, електрики і залишилося мало їжі. Десятки тисяч людей втратили дім. Провінція Лейте прийняла на себе основний удар стихії. Також сильно постраждав сусідній острів Самар, де кілька тисяч людей вважаються зниклими безвісти. Більшість із жертв, за даними влади, потонули або загинули під уламками зруйнованих будівель.

Тодішній президент Філіппін Бенігно Акіно оголосив про запровадження стану "національного лиха". Він звинувачував чиновників інших регіонів у тому, що вони не були підготованими до стихії.

"Як ваш президент, я не можу дозволити собі розгніватися навіть тоді, коли я засмучений. Наша головна проблема - прогодувати 1,4 млн людей щодня. Уряд має ресурси і ми діємо швидше", - сказав Акіно та закликав людей бути терплячими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус у Туреччині: кількість загиблих зросла

Філіппінський міністр внутрішніх справ Мар Роксас зазначив, що ситуація вимагає від рятувальників безпрецедентних зусиль.

"Деякі місця перетворилися на суцільний хаос. Тисячі солдатів і співробітників благодійних організацій намагаються дістатися віддалених районів країни", - говорить Роксас.

Філіппінам допомагали американські морські і повітряні сили. США надали техніку для пошуку та порятунку постраждалих з повітря, середні і важкі вертольоти для евакуації, а також літаки для перевезень.

Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон відправив на допомогу Філіппінам есмінець "Дерінг" і військовий транспортний літак C-17. У ніч на 12 листопада МНС Росії відправило на Філіппіни два літаки Іл-76, на борту яких перебували рятувальники, лікарі і аеромобільний госпіталь загону "Центроспас". Уряд Італії оголосив про відправку на Філіппіни гуманітарної допомоги на 1,5 млн євро.

13 грудня того ж року Національна служба з надзвичайних ситуацій Філіппін повідомила, що загинуло близько 6 тис. осіб. Відомо також, що тайфун пошкодив понад 1,2 млн будинків, а загальний збиток оцінюється владою в $669 млн.

Ураган Зета перетнув Мексиканську затоку і вдарив по південно-східному узбережжю Сполучених Штатів.

Стихія вже зачепила південну частину штату Луїзіана.

Зараз ви читаєте новину «Супертайфун перетворив Філіпіни на хаос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути