Ексклюзиви
субота, 05 грудня 2020 08:00

"Сухий закон" протримався 13 років

"Сухий закон" протримався 13 років
Спиртне виливають в каналізацію під час дії "Сухого закону" / Wikipedia

5 грудня 1933-го у США ратифікували 21-у поправку до конституції, яка скасувала 18-ту поправку, і поклала край епосі заборони на алкоголь.

Рух за заборону алкоголю в США розпочався на початку ХІХ ст, коли американці, стурбовані несприятливими наслідками спиртного, стали формувати громади стриманості. До кінця ХІХ ст ці групи перетворилися в потужну політичну силу, яка провадила кампанії на державному рівні та закликала утримуватися від вживання спиртних напоїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вживання алкоголю почали садити до тюрми

Кілька штатів заборонили виробництво чи продаж алкоголю. У грудні 1917-го Конгрес прийняв 18-а поправку до Конституції, яка заборонила виробництво, продаж чи перевезення спиртних напоїв для приготування алкоголю, і розіслав її штатам на ратифікацію. 16 січня 1919-го 18-а поправку ратифікували. Заборона набула чинності 17 січня 1920-го.

Тим часом, Конгрес прийняв Закон Вольстеда від 28 жовтня 1919-го. Він передбачав створення спеціального підрозділу щодо дотримання цієї заборони при міністерстві фінансів. За перші півроку підрозділ знищив тисячі незаконних клубів, де гнали чи продавали спиртне, а також тони алкоголю.

Однак правоохоронці зробили більше, ніж сповільнили потік пияцтва - в США почала процвітати організована злочинність. Великі виробники спиртного, і такі гангстери як Аль Капоне створили злочинні імперії, на яких заробляли, а центральна влада і в штатах втратила мільярди доларів податкових надходжень.

У більшості міських районів пили алкоголь в підпільних барах. Заборона, яка не змогла повністю подолати алкоголізм серед американців і коштувала мільярди доларів збитків державі, швидко втратила підтримку населення до початку 1930-х. У 1933-му штати і центральна влада прийняли і ратифікували 21-у поправку до конституції, що поклала край "Сухому закону".

Після скасування 18-ї поправки деякі штати продовжили певну заборону. Штат Міссісіпі став останнім, який повністю зняв всі обмеження в 1966-му.

Зараз ви читаєте новину «"Сухий закон" протримався 13 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути