Ексклюзиви
середа, 24 лютого 2021 12:54

Суд змусив чоловіка оплатити домашню роботу колишньої дружини

Суд змусив чоловіка оплатити домашню роботу колишньої дружини
Чоловік оплатить домашню роботу колишньої дружини. Фото: unsplash.com

Суд зобов'язав чоловіка після розлучення виплатити дружині компенсацію за домашню роботу, яку вона виконувала під час їхнього шлюбу. Постанова ухвалена в Пекіні після запровадження в Китаї нового цивільного кодексу.

Про це повідомляє BBC News.

Згідно із судовими документами, чоловік, що має прізвище Чень, подав торік документи на розлучення зі своєю дружиною на прізвище Ван. Пара жила разом після одруження 2015 року.

Спочатку жінка не хотіла розлучатися, але згодом попросила грошову компенсацію, аргументуючи це тим, що Чень не брав на себе жодної роботи по дому та по догляду за їхнім сином.

Пекінський районний суд Фаншань виніс рішення на користь жінки, зобов'язавши чоловіка виплачувати їй щомісячні аліменти у розмірі 2 тис. юанів - близько $310, а також одноразову плату в розмірі 50 тис. юанів - $7,7 тис. - за виконану нею роботу по дому.

У понеділок головуючий суддя повідомив журналістам, що поділ спільного майна подружжя після одруження зазвичай тягне за собою поділ матеріального майна. Водночас робота по дому становить нематеріальну вартість майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Був упевнений, що платить забагато аліментів: 5 найскандальніших зіркових розлучень

Постанова була прийнята відповідно до нового цивільного кодексу, який набув чинності в Китаї з початку року. Відповідно до нового закону, чоловік чи дружина мають право вимагати компенсації при розлученні, якщо він або вона несуть більшу відповідальність за виховання дітей, догляд за літніми родичами та надання допомоги партнерам у їх роботі.

Раніше подружжя, що розриває шлюб, могли вимагати такої компенсації лише в тому випадку, якщо попередно підписували шлюбний договір, що для Китаю є незвичною практикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінювалась кількість шлюбів та розлучень в Україні за 30 років

У соціальних мережах справа викликала бурхливі дебати, пов'язаний хештег на платформі мікроблогів Weibo набрав понад 570 млн переглядів. Деякі користувачі соцмереж відзначали, що 50 тис. юанів за 5 років роботи це замало. Бо, наприклад, робота няні на рік у Пекіні коштує більше.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку - ОЕСР, китайські жінки витрачають майже 4 год. на день на неоплачувану роботу. Що приблизно в 2,5 рази більше, ніж чоловіки.

Українка Наталія Давід, яка понад 15 років живе в Ізраїлі, нещодавно розлучилася зі своїм чоловіком. Про особливості розлучення розповіла у блозі: вартість розлучення через суд може доходити до 50-100 тис. шек - $15-30 тис. І це "задоволення" може розтягнутися на роки, а гроші беруть зазвичай одразу.

Зараз ви читаєте новину «Суд змусив чоловіка оплатити домашню роботу колишньої дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути