пʼятниця, 25 травня 2018 11:33

Старість не радість - Путін заплутався у прізвищах політв'язнів

Старість не радість - Путін заплутався у прізвищах політв'язнів
Путін зганьбився із прізвищами політв'язнів

24 травня президент Росії Володимир Путін та президент Франції Еммануель Макрон зустрілися в рамках міжнародного економічного форуму в російському Санкт-Петербурзі. Політики обговорили Сирію, Україну та можливість подальшої співпраці.

Під час спільної прес-конференції Путін переплутав прізвища українського режисера Олега Сенцова і журналіста Романа Сущенка - обоє є політв'язнями Кремля. Увагу на обмовку звернули журналісти "Сегодня".

Французька преса запитала у Путіна про звільнення Сенцова.

"Ви зараз про Сенцова запитали. Ви знаєте, що пан Сенцов був затриманий за підготовку до терористичних актів, а не за свою журналістську діяльність. Мене дуже дивує, що ви, французький журналіст, не задаєтеся питанням про обмеження діяльності журналістів Україною. Кілька днів тому був затриманий російський журналіст і йому висувають звинувачення в державній зраді за його позицію і роботу журналіста. Чомусь його доля вас не цікавить", - сказав Путін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США нагадали Росії про 298 смертей європейців

Сенцов - український режисер. Його заарештували 11 травня 2014 року в Криму за підозрою у "підготовці до терористичних актів". Він став одним із чотирьох українських громадян, яких ФСБ звинуватила у здійсненні терористичних атак на мости, лінії електропередач та пам'ятники в містах Криму Сімферополь, Ялта, Севастополь. Ці звинувачення караються терміном до 20 років.

Кореспондента інформаційної агенції "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня позаторік у Москві. Туди приїхав під час відпустки провідати родичів. Тримали в слідчому ізоляторі "Лефортово". Суд постійно подовжував арешт на два місяці. У день початку процесу прийняв рішення утримувати під вартою ще півроку. Російського адвоката Марка Фейгіна, який є захисником журналіста Укрінформу Романа Сущенка, позбавили статусу адвоката.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США перекидають до кордону із Росією тисячі танків

Учасниці групи Pussy Riot опублікували у французькій газеті Le Monde звернення до президента Франції Еммануеля Макрона. Закликали вимагати від Путіна звільнити Сенцова. Про це повідомляє Meduza.

Сенцов 14 травня оголосив в колонії голодування. Він проявив себе як "людина залізної волі", якого "не можна змусити звернути з обраного шляху". Тому голодування може загрожувати його здоров'ю, пишуть.

Якщо Сенцова та інших українських політв'язнів не звільнять, Франція має бойкотувати майбутній чемпіонат світу з футболу в Росії, написали учасниці Pussy Riot.

Макрон 24 травня пообіцяв, що приїде на Чемпіонат світу з футболу - 2018 у Росію. Хоче підтримати національну команду. Під час візиту планує знову зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним.

"Я думав, що Макрон мачо. А виявився звичайним французьким президентом", - говорить політолог Михайло Басараб.

З першої своєї прес-конференції Еммануель Макрон вигнав Russia Today і Sputnik. І все це, щоб потім давати пресуху з Путіним у Санкт-Петербурзі в день оприлюднення офіційної заяви про причетність Кремля до теракту проти пасажирів МН-17. Тут же Макрон так само спокійно вислухав, як Путін назвав Олега Сенцова терористом.

Зараз ви читаєте новину «Старість не радість - Путін заплутався у прізвищах політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути