понеділок, 31 жовтня 2022 14:54

Спецтема: Війна Росії проти України

США закликали ЄС вдарити по Китаю санкціями

США закликали ЄС вдарити по Китаю санкціями
США закликають ЄС запровадити санкції проти Китаю. Фото: pixabay.com

Сполучені Штати Америки обговорюють з європейськими союзниками запровадження експортного контролю проти Китаю. Роздумують над впровадженням таких же обмежень, які застосували проти Росії внаслідок її повномасштабного вторгнення в Україну.

Питання порушили під час обговорення торгового форуму, який відбудеться на початку грудня. Адміністрація президента Джо Байдена вивчає можливість запровадження деяких методів експортного контролю проти КНР, пише Bloomberg. ЄС поки що не схильний до цього, оскільки обставини щодо Китаю та Росії відрізняються.

"Водночас сторони можуть розглянути товари, які Пекін використовує для посилення свого військового потенціалу. Зараз невідомо, чи порушать цю тему під час зустрічі торгового представника США Кетрін Тай з міністрами торгівлі ЄС", – ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заради стабільності у світі: лідер КНР заговорив про співпрацю зі США

Експортний контроль виявився одним з найефективніших інструментів проти російського арсеналу. Водночас він може бути потенційно корисним, щоб сповільнити Китай у глобальних технологічних перегонах.

"США не розглядають можливість поширення російського експортного контролю на КНР, і ми не порушували це питання з європейцями", – заявила прессекретарка Ради національної безпеки США Салоні Шарма.

У жовтні адміністрація президента США вже обмежила продаж китайським фірмам американськими компаніями деяких мікросхем, які, наприклад, використовують для суперкомп'ютерних обчислень і штучного інтелекту.

Тим часом деякі країни-члени ЄС, зокрема Німеччина, запропонували переглянути підхід щодо Китаю. Під час стратегічної дискусії лідерів ЄС щодо КНР, сторони дійшли консенсусу щодо необхідності скорочення критичної залежності від Пекіну.

Китайська народна республіка буде підтримувати Росію під керівництвом президента Володимира Путіна.

Міністр закордонних справ Китаю Ван І зідзвонився з російським міністром Сергієм Лавровим. Планують посилити співпрацю між країнами, заявили МЗС КНР.

Зараз ви читаєте новину «США закликали ЄС вдарити по Китаю санкціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути