понеділок, 06 квітня 2009 19:08

США висилають колишнього українського нациста

США висилають колишнього українського нациста
Імміграційний суд США схвалив депортацію до Німеччини 89-річного уродженця України Джона (Івана) Дем"янюка на прізвисько "Іван Грозний", підозрюваного в пособництві нацистам під час Другої світової війни. Саме на вимогу цього суду процедура висилки Дем"янюка з країни була припинена 3 квітня 2009 року.

Американський імміграційний суд розпорядився припинити депортацію колишнього нациста через прохання, поданого захистом Дем"янюка. Юристи стверджували, що у зв"язку із слабким здоров"ям висилати Дем"янюка із США не можна. Крім того, адвокати висловили побоювання, що умови, в яких їхній клієнт буде утримуватись в Німеччині, можуть бути прирівняні до тортур. Суд з захистом Дем"янюка не погодився, і підтвердив рішення про його депортацію.

Івана Дем"янюка підозрюють в пособництві вбивству майже 29 тисяч полонених євреїв, які утримувалися в польських концтаборах Треблінка та Собібор, де, за версією слідства, виходець з України працював охоронцем. "Іван Грозний" свою причетність до цих злочинів заперечує.

У 1950-х роках Дем"янюк емігрував в США, де поміняв ім"я Іван на Джон. У 1964 році він отримав громадянство США. Через 22 роки його на запит ізраїльських правоохоронних органів екстрадували до Ізраїлю. Суд засудив Дем"янюка до страти, проте в 1993 році Верховний суд Ізраїлю відмінив цей вирок за недостатністю доказів.

По завершенню судового розгляду Дем"янюк повернувся в Сполучені Штати. У 2002 році його позбавили громадянства за те, що він приховав свій зв"язок з нацистами. Питання про екстрадицію Дем"янюка вирішувалося протягом майже 7 років, його пропонувалося вислати зокрема в Україну. Сам "Іван Грозний" просив не висилати його із США, оскільки, наприклад, в Україні, за словами Дем"янюка, його б піддали тортурам.

За матеріалами: Reuters, РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «США висилають колишнього українського нациста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути