середа, 15 лютого 2023 09:35

США стежили за збитим аеростатом Китаю понад тиждень: що вияснили

США стежили за збитим аеростатом Китаю понад тиждень: що вияснили
Конфлікт між США та Китаєм загострюється. Фото: slovoidilo.ua

Коли наприкінці минулого місяця китайська повітряна куля-шпигун перетнула американський повітряний простір, військові і розвідувальні відомства США відстежували її майже тиждень. Спостерігали за тим, як вона злетіла зі своєї бази на острові Хайнань поблизу південного узбережжя Китаю.

Бачили, як куля вийшла на траєкторію польоту. Вона, ймовірно, мала пролетіти над островом Гуам. Але десь на цьому східному маршруті апарат несподівано повернув на північ. Вважають, що Китай, імовірно, не мав наміру проникати на континентальну частину США за допомогою свого апарата повітряного спостереження, пише The Washington Post.

За словами чиновників, які говорили на умовах анонімності, куля пролетіла над Алеутськими островами біля Аляски за тисячі миль від Гуаму, потім дрейфувала над Канадою, де зіткнулася з сильним вітром, який, схоже, штовхнув її на південь, вглиб континентальної частини США. Американський винищувач збив повітряну кулю біля узбережжя Південної Кароліни 4 лютого, через тиждень після того, як вона перетнула Аляску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шпигунська повітряна куля над США ‒ у Пентагоні зробили заяву

Це свідчить про те, що міжнародна криза, яка спричинила загострення напруженості у відносинах між Вашингтоном і Пекіном, могла бути, принаймні частково, результатом помилки.

Тим часом Білий дім заявив, що три інші об'єкти, збиті над Північною Америкою минулого тижня, можливо, не становили загрози національній безпеці. Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій, заявив журналістам, що розвідувальне співтовариство США не відкидає можливості того, що ці три літальні апарати належали комерційній організації або дослідницькій установі.

За словами офіційних осіб, Народно-визвольна армія Китаю і раніше запускала шпигунські повітряні кулі над Гуамом, а також над Гаваями для спостереження за американськими військовими об'єктами. Але багатоденний політ над континентальною частиною Сполучених Штатів був незвичним. Це викликало плутанину в китайському уряді, оскільки дипломати намагалися поширити версію про те, що куля збилася з курсу під час збору метеорологічних даних, заявили американські офіційні особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї заявили, що над ним теж запустили літаючий об'єкт

Аналітики розвідки США не впевнені, чи було це відхилення навмисним чи випадковим, але вважають, що аеростат призначався для спостереження, найімовірніше, за військовими об'єктами США в Тихому океані. У будь-якому випадку, вторгнення в повітряний простір США було великою помилкою Китаю, що спричинило політичну і дипломатичну напругу.

Перетин повітряного простору США був порушенням суверенітету, а зупинка над ядерними об'єктами в Монтані не була випадковістю, заявили офіційні особи. Це підвищує ймовірність того, що навіть якщо куля випадково пролетіла над материковою частиною США, Пекін, ймовірно, вирішив скористатися можливістю і спробувати зібрати розвідувальну інформацію.

Голова Командування повітряної мобільності ВПС США генерал Майк Мініхан вважає, що війна між Китаєм і Сполученими Штатами може початися через два роки.

Про це йдеться у службовій записці, яку він передав підлеглим. На думку генерала, до потенційного конфлікту залишилося менше часу, ніж вважають інші високопоставлені американські чиновники в оборонному відомстві. Мініхан просить особовий склад прискорити підготовку до потенційного конфлікту, посилаючись на амбіції лідера Китаю Сі Цзіньпіна і можливість того, що американці не звернуть на це уваги, поки не стане надто пізно.

Зараз ви читаєте новину «США стежили за збитим аеростатом Китаю понад тиждень: що вияснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути