Ексклюзиви
четвер, 22 грудня 2022 12:13

Спецтема: Війна Росії проти України

США передають Україні зброю, яку Зеленський просив у перші дні війни – Кулеба

США передають Україні зброю, яку Зеленський просив у перші дні війни – Кулеба
Президенти України та США Володимир Зеленський та Джо Байден у Вашингтоні 21 грудня 2022 року.  Фото: ОП

Новий пакет військової допомоги для України від Америки передбачає передачу системи протиповітряної оборони Patriot.

Таке озброєння президент Володимир Зеленський просив ще в перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Facebook 21 грудня.

"Це був довгий шлях, і саме президент Зеленський довів його до результату. Україна невдовзі отримає першу батарею цих надсучасних комплексів, а це абсолютно новий рівень захисту неба. Ще важливіше – це рішення Байдена (президента США Джо Байдена. – Gazeta.ua) відкриває двері для інших "Патріотів", – написав Кулеба.

За його словами, шлях до цього рішення почався ще торік. Першим у квітні 2021 року публічно закликав США надати комплекс Patriot керівник Офіса президента Андрій Єрмак, каже Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський підтвердив передачу Україні американських комплексів ППО Patriot

"Пам'ятаю, як тоді скептично поставилися до цього заклику, але ми вірили та працювали на всіх рівнях. Пам'ятаю, як в листопаді-грудні 2021 року порушував це питання на переговорах", – написав він.

Додав, що в перші дні великої війни українська влада на чолі із президентом знову переконувала американських партнерів у необхідності цих систем для України.

"Вже наприкінці листопада ми знову активізували цю розмову. Зокрема, коли я перебував на міністерській зустрічі НАТО, то відверто сказав, що приїхав за трансформаторами та "Патріотами". І ось уже фінальний акорд, грудень..." – написав Кулеба.

Кулеба переконаний, що передача Україні Patriot – це "ще одна стратегічна поразка Росії, яка втратить важелі для залякування і терору".

21 грудня Володимир Зеленський прибув до Сполучених Штатів Америки, а держсекретар країни Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакета безпекової допомоги Україні на майже $1,85 млрд, який вперше включатиме зенітні ракетні комплекси Patriot.

Patriot – це далекобійна зброя, яка може вражати свої аеробалістичні цілі на відстані до 150 км. Ці комплекси на певних напрямках могли б допомогти відігнати російську авіацію якомога далі від наших кордонів, а саме бомбардувальники ТУ-22М3 чи екіпажі тактичної авіації ворога, пояснив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Зараз ви читаєте новину «США передають Україні зброю, яку Зеленський просив у перші дні війни – Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути