пʼятниця, 13 серпня 2021 17:09

США можуть накласти санкції на Польщу через утиски свободи ЗМІ

США можуть накласти санкції на Польщу через утиски свободи ЗМІ
Протести в Польщі проти прийняття Сеймом скандального закону, який підбавляє незалежності телеканал TVN / OKO press

США розглядають можливість запровадження низки санкцій проти Варшави через ухвалення сеймом поправок до закону про ЗМІ.

США розчаровані й роздратовані діями Варшави, пов'язаними із законом, який має підпорядкувати владі популярний польський канал TVN, який випускає критичні матеріали про владу. Також цей телеканал належить американській корпорації Discovery. Отже, Америка захищає інвестиції і свободу слова в Польщі. Про це пише RMF24.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працюють покоївками й на складах: українські вчителі влітку їдуть на заробітки в Польщу

В американській владі багато політиків, які особисто цікавляться ситуацією в Польщі. Держсекретар Ентоні Блінкен брав участь у процесі вступу Польщі в НАТО. Він також говорив про польське коріння і досвід вітчима під час Голокосту. Американці сприймають дії Варшави не тільки на політичному, а й на особистому рівні. Вони розчаровані тим, у якому напрямі рухається Польща.

Є три можливих сценарії санкцій. По-перше, Польщу можуть не запросити на грудневий саміт демократії, організований президентом США Джо Байденом. Зустріч відбудеться в режимі онлайн і буде присвячена проблемам і можливостям, які постали перед демократичними країнами. Підготовка до саміту триває. Експерти обговорюють, як запобігати настанню авторитаризму, ефективно боротися з корупцією і поважати права людини. Важко уявити, що Польща, яка, на думку американців, більше не відповідає деяким демократичним критеріям, буде учасником цієї дискусії.

Другий рівень санкцій, які розглядає Вашингтон, це блокування продажу танків Abrams. Польща хотіла купити 250 танків на майже $6 млрд. Це мала бути найбільша купівля в історії польської армії, про яку голосно оголосили віцепрем'єр і міністр оборони країни. Американці офіційно не підтвердили переговори щодо цього. Тепер їх можуть повністю заморозити.

Вашингтон також розглядає найгостріший варіант, якщо попередні не дадуть бажаних результатів. Ідеться про персональні санкції, накладені на президента, прем'єра й главу керівної партії Польщі. За неофіційною інформацією, американці розглядають можливість запровадження заборони на в'їзд цих політиків у США. Це означатиме, що польський президент Анджей Дуда не відвідає Білий дім до кінця терміну своїх повноважень.

Президент Дуда візьме участь у саміті "Кримської платформи", який відбудеться в Києві 23 серпня. Про це повідомили в офісі президента Польщі.

Зараз ви читаєте новину «США можуть накласти санкції на Польщу через утиски свободи ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути