Ексклюзиви
неділя, 16 липня 2023 13:45

Спецтема: Війна Росії проти України

"Слухайте країни Балтії, коли йдеться про Росію" ‒ Ніколас Крістоф

"Слухайте країни Балтії, коли йдеться про Росію" ‒ Ніколас Крістоф
Оглядач Ніколас Крістоф вважає, що країни НАТО мають прислухатися до країн Балтії у питаннях підтримки України та відносин із Росією / Wikimedia

Думки у виданні The New York Times оглядача Ніколаса Крістофа

Дуже часто ми думаємо, що пожертвували заради українців. Ми поплескуємо себе під плечах за надання дорогої зброї та оплату більших рахунків за опалення, щоб допомогти українцям відвоювати свободу, і хочемо, щоб вони впоралися з цим.

Українці приносять нам жертву. Роблять ласку, принижуючи російську армію, і знижуючи ризик війни в Європі, яка інакше коштувала б життя наших солдатів

Насправді, тут, у країнах Балтії, ясно, що все навпаки – це українці приносять нам жертву. Це вони роблять нам ласку, принижуючи російську армію, і знижуючи ризик війни в Європі, яка коштувала б життя наших солдатів.

"Підтримуючи Україну, ми захистили себе", ‒ сказав Егілс Левітс, який цього місяця завершив свій термін на посаді президента Латвії. Він використав своє останнє повне інтерв'ю перед звільненням з поста, щоб довести, що Захід має дати Україні більше зброї, щоб вона повернула собі всю свою територію, включаючи Крим, щоб агресія Володимира Путіна була повністю дискредитована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Цього тижня саміт НАТО пішов у бік приєднання Швеції, об'єднав усіх і, загалом, пройшов добре. Єдиним, хто програв, була Росія. Але справжнє випробування не в тому, чи говоритимуть гарні слова перед камерами, а в тому, чи західні країни збільшать постачання зброї Україні, щоб підвищити шанси на те, що війна справді може закінчитися.

"Ми всі повинні робити більше", ‒ сказала прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас. Вона має рацію. Я не впевнений, що усі на Заході це розуміють. Президент Джо Байден зробив чудову роботу з управління Альянсом. Це одна з причин, чому саміт пройшов так добре. Але він був надто обережний і реакційний у наданні необхідної Україні зброї, такої як високоточні ракети великої дальності та винищувачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Якщо озирнутися на останні кілька десятиліть, багато хто в Німеччині, Західній Європі та Америці був заколисаний фікцією, що посткомуністична Росія була м'якшим ведмедем. Навпаки, країни Балтії випереджали всіх у застереженнях про Путіна. Тому напередодні саміту я проїхав через ці три країни, щоб дізнатися їхню думку про Україну та Росію. Відверто кажучи, вони все ще гадають, що ми дещо наївні.

"Зараз ми маємо давати більше підтримки, щоб Україна могла перемогти", ‒ наполягав Левітс і попередив, що було б великою помилкою закінчувати війну угодою, яка передасть Крим чи інші частини України Росії.

"Це абсолютно погана ідея, бо це спровокує наступну війну. Висновок для Москви буде зрозумілим ‒ Захід слабкий", ‒ сказав він.

Мати прем'єрки Естонії Каї Каллас була депортована у вагоні для худоби на Сибір

Прибалтійські країни розуміють Росію через свою історію. Совіти захопили три країни під час Другої світової війни і жорстоко керували ними, поки ті не здобули незалежність у 1991 році. Мати прем'єрки Каллас депортували у вагоні для худоби до Сибіру.

Проте Росія ніколи повністю не розрахувалася з цією історією. Можливо, саме тому 70% росіян сказали в опитуванні 2019 року, що схвалюють дії Сталіна. Тому вони сьогодні в опитуваннях схвалюють також дії Путіна.

За словами Каллас, щоб розірвати це порочне коло, важливо змусити Путіна зазнати невдачі та притягнути його до відповідальності в суді у справі про військові злочини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

За її словами, якщо Путін закінчить війну зі шматком України, диктатори зрозуміють, що агресія окупається, і ніхто не може почуватися в безпеці.

Країни Балтії мотивовані тим, що побоюються, що якщо Україна впаде, вони можуть стати наступними. Естонія внесла у військові дії України більше, ніж будь-яка інша країна, у відсотковому відношенні до ВВП – вона віддала все, що могла від гаубиць до пересувних саун. Каллас бажає, щоб інші країни можуть зробити більше для прискорення постачання зброї Україні, а не посилати її крупинками.

"Я іноді думаю, що був би інший результат, якби ми дали всю ту військову допомогу, яку даємо Україні зараз, уже у березні 2022 року. Тоді, можливо, Росія раніше зрозуміла б, що зробила помилку", - каже Каллас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна нестабільна психіка й він загрожує геополітичній стабільності у світі" - колишній прем'єр Австралії

Одна з причин, чому Байден зволікає з відправкою в Україну ракет великої дальності та винищувачів, в тому, що він побоюється спровокувати Путіна на застосування тактичної ядерної зброї. І Левітс, і Каллас відкидають цей аргумент, і до них варто прислухатися, враховуючи їхню правоту в інших аспектах.

"Росію чи Путіна провокує слабкість, а не сила", - каже Левітс. Він зазначив, що, хоча ми ще не знаємо всієї історії, здається, що коли бос найманців Євген Пригожин перейшов усі можливі "червоні лінії" і кинув прямий виклик Москві, відповіддю Путіна були переговори, примирення та деескалація.

Каллас також хоче, щоб Захід дав більше зброї, включаючи касетні бомби, щоб допомогти Україні перемогти.

Якщо дамо сигнали, що загроза ядерною бомбою дасть росіянам те, що хочуть, всі диктатори захочуть мати ядерну бомбу – Кайя Каллас

"Якщо дамо сигнали, що загроза ядерною бомбою насправді дасть їм те, що хочуть, усі диктатори захочуть мати ядерну бомбу. Це буде пробудження у набагато небезпечнішому світі", - додала вона.

Ми правильно святкуємо успішний саміт НАТО. Але якщо Україна буде боротися за повернення великих ділянок своєї території під час цього контрнаступу, а західні столиці безпорадно нарікатимуть з приводу ціни питання, яку ми платимо, та послуг, які робимо Україні, це погано. Будь-хто, хто схильний так думати, має прислухатися до балтійських лідерів, бо вони на власному гіркому досвіді навчилися тому, як найкраще впоратися з непокірним ведмедем.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Слухайте країни Балтії, коли йдеться про Росію" ‒ Ніколас Крістоф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути