неділя, 16 червня 2024 10:29

Сі Цзіньпін поскаржився фон дер Ляєн на США - ЗМІ

Сі Цзіньпін поскаржився фон дер Ляєн на США - ЗМІ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін каже, що США намагалися спровокувати його на вторгнення у Тайвань. Фото: lb.ua

Лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив що США намагаються спонукати КНР напасти на Тайвань.

Він повідомив про це президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, пише The Financial Times з посиланням на власні джерела.

Розмова відбулась у квітні 2023 року. За словами одного із співрозмовників, Сі також передав це попередження чиновникам у своїй країні.

Китайський лідер сказав фон дер Ляєн, що США намагаються обманом змусити КНР вторгнутися на Тайвань, але він не попадеться на вудку.

Деякі китайські вчені та офіцери у відставці стверджують, що провокацією є передача зброї Тайваню та інші заходи, яких вживають США.

У січні, виступаючи в Asia Society, колишній посол Китаю у Вашингтоні Цуй Тянькай наголосив, що Китай "не потрапить у пастку, яку хтось для нас готує". При цьому він натякав на США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай може вплинути на Путіна для завершення війни - президент Фінляндії

Видання зазначає, що звернення Сі до фон дер Ляєн є першим відомим випадком, коли він висуває подібні претензії іноземному лідеру. Він також сказав, що конфлікт із США знищить багато досягнень Китаю та підірве його мету досягти "великого омолодження" до 2049 року.

"Якщо Сі щиро вірить, що США активно прагнуть до конфлікту з Китаєм через Тайвань, то занепокоєння, що Сі створив інформаційний вакуум або іншим чином отримує погану раду від підлеглих, тривожно є правдою", - сказав Джуд Бланшетт, експерт з Китаю в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні (CSIS).

Один з китайських науковців сказав, що Штати "активно заохочують сили незалежності на Тайвані", оскільки знають, що якщо перетнуть червону лінію, проголосивши незалежність, Китай буде змушений вдатися до військових дій. Бланшетт вважає, що одним із можливих пояснень коментаря Сі було те, що деякі підлеглі намагалися відвернути його від більш агресивної політики.

"Яким би не було пояснення коментарів Сі, очевидно, що середовище прийняття рішень — і інформація, що надходить у нього — спотворюється або заступниками Сі, або його власною автократичною поведінкою", - додав він.

Бонні Глейзер, експерт Німецького фонду Маршалла з Китаю, сказала, що цей коментар міг бути частиною спроби Китаю відтягнути Європу від США у питанні Тайваню. Посольство Китаю у Вашингтоні не прокоментувало зауваження Сі, а прес-секретар фон дер Ляєн сказав, що вона не розкриває подробиці приватних зустрічей. Також від коментарів відмовились і у Білому домі.

Міністр оборони Китайської народної республіки Дун Цзюнь заявив, що перспективи мирного "возз'єднання" з Тайванем дедалі більше "підриваються".

Він звинуватив "тайванських сепаратистів і зовнішні сили". Іноземні держави Дун звинуватив у втручанні у "внутрішні справи й заохоченні тайванських сепаратистів".

Зараз ви читаєте новину «Сі Цзіньпін поскаржився фон дер Ляєн на США - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути