неділя, 31 липня 2022 20:36

Серби в Косові заблокували дороги, пролунали постріли – ЗМІ
3

Заблокована дорога біля переходу Яріньє, на косовській стороні.
Фото: "Радіо Свобода"
Блокпост в Рударі

На півночі частково визнаного Косова місцеві серби збудували барикади, протестуючи проти рішення Приштини про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток.

Повідомляється й про інші випадки блокування автошляхів на півночі Косова. Також повідомляють про сирени та постріли щонайменше у двох містах на півночі Косова, пише "Європейська правда".

Місцеві серби на півночі Косова заблокували головну дорогу вантажівками біля переходу Яріньє, що знаходиться в муніципалітеті Лепосавич, повідомляє "Радіо Свобода".

Блокаду також встановили у селі Зупче, яке знаходиться неподалік шосе Брняці-Мітровіца.

Журналісти пишуть про сирени повітряної тривоги у північній частині Косова. Армію Сербії приведено у підвищену бойову готовність, повідомляє FREEДОМ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому важливо визнати РФ країною-терористом і що це змінить

Раніше у Сербській прогресивній партії президента країни Александера Вучича заявили про "денацифікацію Балкан". Про це у Twitter написав представник партії Володимир Джуканович.

Джуканович перебуває під санкціями України.

"Схоже, Путін попросив Вучича влаштувати війну на Балканах для відволікання від України", – коментує політтехнолог Тарас Березовець.

Північ Косова заселена етнічними сербами, які негативно ставляться до відокремлення регіону від Сербії. Тому там досі користуються сербською валютою і мають сербське громадянство.

Угода між Сербією і Косовом передбачає тимчасове – терміном на п'ять років, використання мешканцями півночі Косова нейтральних документів і номерних знаків.

Попри те, що перехідний період вже давно завершився, всі спроби примусити косовських сербів перейти на національні документи лише викликали масові протести, пише "Європейська правда".

Цього разу Косово має намір добитися свого – від 1 серпня нейтральні документи та автомобільні знаки втрачають чинність.

Сербія бере активну участь у цьому конфлікті, підтримуючи косовських сербів. Президент Сербії Вучич навіть натякає на можливе військове вирішення конфлікту. За його словами, якщо Приштина "наважиться переслідувати сербів, погано поводитися з сербами, вбивати сербів, Сербія переможе".

Втім, це означатиме виклик миротворцям KFOR, а відповідно – оголошення війни НАТО.

У червні в Сербії заарештували Андрія Наумова, який очолював головне управління внутрішньої безпеки СБУ. Інкримінували незаконний обіг цінних матеріальних активів.

Із Наумовим затримали контрабандиста Олександра Акста. Той перебуває у санкційному списку РНБО. У квітні президент Володимир Зеленський звинуватив Наумова у зраді й позбавив звання генерала.

Зараз ви читаєте новину «Серби в Косові заблокували дороги, пролунали постріли – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути