Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2018 12:20

Сепаратисти, популісти і роздягнена Femen: чим закінчились вибори в Італії

Сепаратисти, популісти і роздягнена Femen: чим закінчились вибори в Італії
Під час голосування на Сільвіо Берлусконі напала напівоголена активістка Femen. Фото:Twitter

Італійська сепаратистська права партія "Ліга півночі" стала одним з переможців парламентських виборів 4 березня.

Перше місце посів антисистемний та євроскептичний "Рух 5 зірок" (M5S). Він набирає близько 32,1%, повідомляє "Європейська правда". Разом із "Лігою півночі" отримають близько 50% у парламенті. Третє місце зайняла партія Сільвіо Берлусконі "Вперед, Італія!" - 13,8%.

Права коаліція на чолі з Берлусконі (до неї входять його партія, "Ліга півночі" та "Брати Італії") отримує 248-268 у парламенті. Цього не достатньо для формування більшості у 316 голосів. Парламент чекають тривалі перемовини, говорять експерти.

"Ліга півночі" у жовтні минулого року проводила референдум за напівавтономію найбільш заможних регіонів країни - Ломбардії та Венето. Референдум фактично був не потрібен. Очільники регіону можуть звернутися до центральної влади і попросити про розширення автономії. "Ліга півночі" - популісти. Їхні дії розглядалися як спроба привабити електорат перед виборами. Політики заявляли, що хочуть висловити свої наміри у "жорсткій формі", бо Рим їх не чує.

Обидві партії-переможці є євроскептиками. Вони отримали понад половину голосів у обох палатах парламенту.

Менше голосів, ніж передбачалося, набрали лівоцентристи з правлячої Демпартії та правоцентристська "Вперед, Італіє" на чолі з Сільвіо Берлусконі.

Перед останнім з викриком "Берлусконі, час минув!" роздяглася українська представниця руху Femen. Політик прийшов на дільницю, аби проголосувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два найбагатші регіони Італії оголосили про референдум

На виборчих дільницях стояли черги. Причиною стала складна процедура голосування: кожен бюлетень мав код. Член комісії мав звірити код бюлетеня із кодом на "корінці". Потім забирав його у виборця та самостійно кидав до урни. В цій процедурі плуталися. Декому із виборців надішлють запрошення проголосувати вдруге. Припускають, що це радикально не змінить результатів.

Колишній голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон відмовився знову очолити регіон. Про це він заявив у відеозверненні з Брюсселя. Пучдемон закликав підтримати Жорді Санчеса – іншого прихильника незалежності Каталонії. Зараз Санчес перебуває в тюремному ув'язненні. Йому пред'явлені звинувачення в заколоті.

Зараз ви читаєте новину «Сепаратисти, популісти і роздягнена Femen: чим закінчились вибори в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути