Ексклюзиви
понеділок, 14 червня 2021 08:30

Шенгенську угоду підписали посеред річки на кордоні трьох країн

Шенгенську угоду підписали посеред річки на кордоні трьох країн
Знак Шенгенської угоди в Люксембурзі, 26 січня 2016-го / Getty Images

14 червня 1985-го поблизу міста Шенген п'ять європейських держав підписали договір "Про скасування паспортного і митного контролю між країнами ЄС". За ним Бельгія, Люксембург, Нідерланди, Німеччина і Франція погодились на поступове скасування контролю на спільних кордонах і запровадження вільного пересування своїх громадян.

У1957-му при створенні Європейського економічного співтовариства серед цілей його існування було заявлено створення спільного ринку, що мало на увазі так звані Чотири свободи - переміщення товарів, послуг, людей і капіталів. Заради свободи переміщення товарів і послуг в 1958-му створили митний союз, а також прийняли інші угоди. Хоча громадяни країн ЄЕС не потребували віз для взаємних поїздок, збереження паспортного контролю означало необхідність мати паспорти і втрату часу при перетині кордонів.

Угоду про поступову відмову від прикордонного контролю підписали 14 червня 1985-го на судні "Принцеса Марі-Астрід" серед ріки Мозель, в місці сходження кордонів Люксембургу, Франції і ФРН. Вона отримала назву найближчого містечка - Шенген у Люксембурзі. Точка сходження кордонів трьох країн була обрана через те, що паспортний контроль ще раніше скасували країни Бенілюксу - Бельгія, Нідерланди і Люксембург. Угода передбачала поступову заміну паспортного контролю на візуальне спостереження за індивідуальними транспортними засобами, які могли не зупинятися на кордонах, а лише пригальмовувати.

У 1990-му ті ж п'ять держав підписали "Конвенцію про введення в дію і застосування Шенгенської угоди", яка передбачала створення Шенгенської зони з повним скасуванням регулярного паспортного контролю, уніфікацією візової політики для власників паспортів, поліцейську і судову співпрацю. Угода набула чинності в 1995-му для восьми країн. До первинних учасників долучилися Італія, Іспанія і Португалія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна і ЄС домовилися щодо ковід-паспортів

Шенгенська угода набула чинності 26 березня 1996-го і діяла до 1 травня 1999-го, коли увійшла як складова частина законодавства ЄС. Нові члени угоди не підписують окремий договір, а беруть зобов'язання виконувати Шенгенські правила як частину законодавства ЄС. Ірландія і Велика Британія приєднались до Шенгенської угоди на обмежених умовах.

Станом на 2021-й в Шенгенську зону входять 26 країн. Зокрема, чотири, які не в ЄС - Ісландія, Норвегія, Швейцарія і Ліхтенштейн. Де-факто також в Шенгенську зону входять три європейські мікродержави - Монако, Сан-Марино і Ватикан. Одна держава-член ЄС, Ірландія, домовилося про відмову від Шенгенської зони і продовжує здійснювати прикордонний контроль з іншими членами ЄС, водночас має відкриті кордони з Великою Британією. Чотири держави ЄС не входять у Шенгенську зону - Болгарія, Хорватія, Кіпр і Румунія.

Зараз ви читаєте новину «Шенгенську угоду підписали посеред річки на кордоні трьох країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути