середа, 23 травня 2018 20:23

Сенцова може визволити тільки Трамп

Сенцова може визволити тільки Трамп
Айдер Муджабаєв: "Так" на звільнення Сенцова Путін може сказати тільки американському колезі. ФОТО: nymag.com

Шанс визволити Олега Сенцова є. Але за допомогою лише однієї людини — президента США Дональда Трампа.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів журналіст Айдер Муждабаєв.

"Тільки Трамп може поставити це питання Путіну. Думаю, Трампу він не відмовить. Хоче мати з ним хороші відносини. Але щось попросить взамін. Президент РФ не хоче віддавати Сенцова Україні. Це очевидно. Вважає його своїм головним заручником. Бачить, що за нього почав боротися весь світ. Але "так" на звільнення Сенцова може сказати тільки американському колезі. Листи російської інтелігенції на Путіна ніяк не впливають. Він їх не поважає і рахуватися з ними не буде", - говорить він.

Сенцов - особистий заручник Путіна, говорить Муджабаєв.

"Ні в які списки на обмін Сенцова не включають. Ніяких переговорів щодо нього не ведуть. Наші переговорники кажуть, що Олег Сенцов і Олександр Кольченко (кримський активіст, заарештований у травні 2014 року в Сімферополі, отримав 10 років колонії сурового режиму за "організацію терактів". - Gazeta.ua) стоять окремо від усіх інших українських бранців. Тільки Путін знає, що у нього в голові. Людина вважає себе здатною розв'язати світову війну і перемогти в ній", - каже журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли, чи може відбутися обмін політв'язнями перед Кубком світу в РФ

Кількість українських заручників російського режиму щодня зростає.

"Заручників із кожним днем стає більше (станом на 20 травня 68 українських політв'язнів перебувають у Росії та на території окупованого півострова, повідомила Кримська правозахисна група. - Gazeta.ua). Навіть журналісти в Україні не можуть порахувати, скільки Росія захопила народу. Кожного дня - нова інформація. Найбільше хапають у Криму - кримських татар. Вчора ще двох взяли (21 травня за підозрою в тероризмі затримали двох жителів Бахчісарайського району Криму. - Gazeta.ua)", - розповідає Айдер Муждабаєв.

Лише серйозні санкції зі сторони Заходу здатні зупинити Росію. Заради українського режисера Європа і Америка вступатися не будуть, вважає журналіст.

"Когось обміняти можуть. Але в повній мірі ситуація не зміниться до тих пір, поки Росія не отримає серйозних санкцій. У тому числі за захоплення українських політв'язнів. А поки що таких передумов немає. Я не бачу ніяких можливостей зупинити цей конвеєр работоргівлі. Міністерство закордонних справ Росії, як і прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков (заявив, що Москва не отримувала пропозицій від Києва щодо обміну Сенцова. - Gazeta.ua), цілодобово бреше. Закликаю не вірити жодному їхньому слову. Якби була політична воля Путіна, питання вирішили б будь-яким шляхом. Проблема в тому, що він не хоче", - підсумував він.

Політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українців, утримуваних в Росії та анексованому Криму.

Сенцов повідомив адвокату, що готувався до цього кроку два місяці, відмовляючись від передач та фізично готуючи організм.

Зараз ви читаєте новину «Сенцова може визволити тільки Трамп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути