четвер, 07 квітня 2022 19:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Сенат США одноголосно проголосував за позбавлення Росії режиму найбільшого сприяння торгівлі

Сенат США одноголосно проголосував за позбавлення Росії режиму найбільшого сприяння торгівлі
Сенат США ухвалив законопроєкт за позбавлення Росії режиму найбільшого сприяння торгівлі. Фото: pixabay.com

Сенат Сполучених Штатів проголосував одноголосно за законопроєкт, який позбавляє Росію її статусу найбільшого сприяння в торгівлі. Так бойкотують Москву за її вторгнення на територію України. До того США скасовували режим найбільшого сприяння торгівлі лише для двох країн - КНДР і Куби.

Цей закон був ухвалений Палатою представників США минулого місяця, але тоді ще не пройшов у Сенаті. Його відкладали через декілька питань, серед яких - розбіжності щодо формулювання санкцій, зазначає The Wall Street Journal.

"Офіційне скасування нормальних торговельних відносин з Росією – це саме те, що запровадив Сенат, оскільки це завдасть ще одного величезного удару по економіці Путіна", – заявив лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер 6 квітня ввечері під час оголошення угоди.

Пакет законодавчих актів позбавить РФ та її союзницю у веденні війни проти України Білорусь торгового статусу найбільшого сприяння. Це призведе до підвищення тарифних ставок на імпорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генасамблея ООН виключила Росію з Ради з прав людини

Щоб максимізувати тиск на РФ і РБ, цей законопроєкт уповноважить президента США Джо Байдена наказати додатково підвищити імпортні мита на певні продукти - зокрема, алюміній, дерево та вироби з шпону, а також хімікати й добрива. Про це оголосив співавтор законопроєкту, республіканець Кевін Брейді.

Головним, хто перешкоджав в ухваленні закону, був сенатор Республіканської партії Ренд Пол. Він зауважив, що формулювання, подане у версії Палати представників США, може дозволити Джо Байдену "занадто широко інтерпретувати те, що є порушенням прав людини". За словами речника сенатора Майка Крапо, нова версія не так широко визначає порушення прав людини.

"Законодавство вражає безпосередньо Путіна і відсікає живильні сили для його військової машини та його автократії, забороняючи імпорт США російських енергетичних продуктів, включаючи нафту, природний газ та вугілля", - сказав Крапо у залі Сенату в середу, 6 квітня.

Сенат США одностайно ухвалив закон, який уповноважує президента Джо Байдена відновити програму "ленд-лізу". Востаннє вона діяла під час Другої світової війни. "Ленд-ліз" дозволить швидше та ефективніше доставляти американську зброю Україні. Сенатори швидко підтримали цю пропозицію, бо переконалися, що українські військові здатні відбиватися від армії окупанта.

Зараз ви читаєте новину «Сенат США одноголосно проголосував за позбавлення Росії режиму найбільшого сприяння торгівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути