неділя, 07 червня 2020 11:17

Ще одна європейська країна може незабаром стати членом ЄС

Ще одна європейська країна може незабаром стати членом ЄС
Албанія найближчим часом може приєднатися до Європейського Союзу. Фото: prm.ua

Албанія найближчим часом може приєднатися до Європейського Союзу.

Політичні партії країни досягли згоди щодо виборчої реформи, що було ключовою умовою для початку перемовин про вступ до ЄС, повідомляє AP.

У нових домовленостях йдеться про електронну ідентифікацію виборців, деполітизацію органів, що займаються організацією виборів, та низку інших процедурних питань відповідно до рекомендацій ОБСЄ.

Спроби домовитися тривали ще з січня. Черговим "крайнім терміном" лідери партій визначили для себе 31 травня, але й тоді перемовини закінчились провалом і взаємними звинуваченнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС посилює вимоги вступу

Рішення вже привітали Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель та єврокомісар з питань сусідства і розширення Олівер Варгеї.

"Ми вітаємо партії з сьогоднішніми політичними домовленостями щодо виборчої реформи… Це стосується ключової умови для початку перемовин про вступ до ЄС, як зазначено у висновках Ради від березня 2020 року, і просуває Албанію на крок вперед до європейського майбутнього", - йдеться у спільній заяві європосадовців.

Домовленості привітали також у посольстві США в Албанії.

В ОСБЄ, представники якої брали участь у розробці проекту реформи, закликали до якнайшвидшого прийняття змін парламентом, щоб нове законодавство було застосоване вже на наступних виборах.

Із балканських країн кандидатами на вступ до Європейського Союзу є Албанія, Боснія, Косово, Македонія, Чорногорія та Сербія. Глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що членами ЄС 2025 року можуть стати усі шість країн.

Зараз ви читаєте новину «Ще одна європейська країна може незабаром стати членом ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути