вівторок, 24 січня 2023 16:48

Спецтема: Війна Росії проти України

Санкції спричинили новий колапс у Росії – ГУР

Санкції спричинили новий колапс у Росії – ГУР
космічна розвідка РФ потрапила у колапс – ГУР. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Космічна розвідка Російської Федерації потрапила у колапс через міжнародні санкції.

Виробництво ключових елементів зупинилося через брак електроніки іноземного виробництва. Про це повідомило Головне управління воєнної розвідки в Telegram 24 січня.

Причиною санкцій є повномасштабна війна в Україні. Під санкції потрапило акціонерне товариство "Інформаційні супутникові системи імені академіка Михайла Решетньова. Підприємство розташоване у місті закритого типу Желізногірськ Красноярського краю РФ.

За даними ГУР, це стратегічно важливе для ворога підприємства оборонпрому. На його об'єктах конструктори та науковці серед іншого розробляють "великі очі" – засоби ведення космічної розвідки.

Зокрема, проєкти перспективної високоорбітальної системи ведення радіоелектронної розвідки "Рєпєй", комплексу глобальної космічної командно-ретрансляційної системи "Геракл-КВ" та єдиної системи супутникового зв'язку третього етапу "Сфера".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай допомагає Кремлю у війні проти України – ЗМІ

За даними ГУР, ключові елементи перелічених проєктів – космічні апарати, виробництво яких де-факто зупинене через "гострий брак" компонентів електроніки іноземного та російського виробництва.

"Ідеться про відсутність сотень тисяч елементів апаратури для космічних модулів. У підсумку планові строки завершення науково-дослідних робіт вказаних комплексів космічної розвідки зірвані та "перенесені" на кілька років", – повідомили розвідники.

Зокрема, перенесли "Рєпєй" з 2022-го на 2024 рік, "Геракл-КВ" – з 2023-го на 2025-й, "Сферу" – з 2025-го на 2027 рік.

В ГУР додали, що через санкції та мобілізацію під загрозою припинення існування невдовзі опиняться ще декілька галузей російської економіки.

Наступний, вже десятий за рахунком пакет санкцій проти країни - агресора Росії може бути повністю готовий і затверджений до річниці російського вторгнення в Україну - до 24 лютого 2023 року.

Під санкції також може потрапити Російська державна корпорація з атомної енергетики Росатом - вона допомагає російській військовій промисловості обходити санкції Заходу. Росатом причетний до створення контрабандних схем з постачання російському воєнпрому компонентів, технологій і сировини для ракетного палива.

Зараз ви читаєте новину «Санкції спричинили новий колапс у Росії – ГУР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути