пʼятниця, 11 березня 2022 05:07

Саміт ЄС підтримав європерспективу України, але є нюанси

На засіданні Європейської ради схвалили декларацію про визнання перспективи членства України в Європейському союзі.

Дискусія тривала понад пʼять годин за закритими дверима. Про рішення неформального саміту ЄС повідомляє "Європейська правда".

Екстренне засідання відбулося у Версалі у четвер, 10 березня. Його присвятили російській агресії та прагненню України вступити в ЄС.

"Європейська рада визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року президент України, реалізуючи право України обирати свою долю, подав заявку України на вступ до Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща, Литва і Латвія підтримали Україну на тлі російської агресії: Латвія передала літак зі Stinger, а Польща переслала гранатомети

Рада ЄС без зволікань запропонувала Комісії подати свій висновок щодо цієї заяви відповідно до відповідних положень Договорів ЄС. До винесення цього висновку вже відтепер ми будемо ще більше зміцнювати наші зв'язки та поглиблювати наше партнерство, щоб підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейської родини", - ідеться у рішенні.

Рішення саміту вже прокоментував президент Литви Гітанас Науседа.

"Історична ніч у Версалі. Після п'яти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали "так" українській євроінтеграції. Процес почався. Тепер ми і українці повинні зробити це швидко. Героїчна українська нація заслуговує знати, що її раді в ЄС", - зазначив Науседа.

 

У рішенні є багато позитивних зсувів у порівнянні з попередніми формулюваннями. Однак в ньому не йдеться щодо процедури приєднання та немає згадок про "пришвидшену процедуру" вступу, якої прагнула Україна.

7 березня країни ЄС розпочали розгляд заявок на вступ України, Грузії та Молдови. Рішення 27 держав-членів є першим кроком у загальновідомо складному процесі ухвалення рішення про приєднання нових членів, який може затягнутися на роки, повідомляє Insider paper. Посли ЄС погодилися попросити виконавчу владу блоку представити "думку" за заявками трьох країн, заявили французькі офіційні особи, які головують у ЄС по черзі.

Зараз ви читаєте новину «Саміт ЄС підтримав європерспективу України, але є нюанси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути