понеділок, 22 жовтня 2018 17:05

Розповів про Майдан, Донбас, Сирію і зник - журналісти встигли поспілкуватись із російським найманцем
6

Журналістам російського видання "Новая газета" вдалося поспілкуватися з чоловіком, який брав участь у спецопераціях РФ у Києві під час Майдану, на Донбасі та в Сирії. Через кілька годин після зустрічі чоловік зник. Неподалік будинку, де він жив, знайшли його мобільні телефони і черевик.

Сьогодні, 22 жовтня 2018-го, журналіст російської "Новой газеты" оприлюднив інформацію, отриману від зниклого інформатора.

"За домовленістю, "Новая газета" у випадку форс-мажору має право відкрито використовувати вже отриману від нього інформацію після 20 жовтня 2018-го", - написав на сайті видання кореспондент.

Автор: novayagazeta.ru
   Місце, де знайшли два телефони Амельченко і черевик
Місце, де знайшли два телефони Амельченко і черевик

В оприлюдненому матеріалі йдеться про чоловіка на ім'я Валерій Амельченко, 61 рік. Він розповів журналісту, що працював на російського бізнесмена-ресторатора Євгена Пригожина. Друг Путіна не лише влаштовував у своїх ресторанах святкові обіди для президента РФ. Він фінансував "Агенство інтернет-досліджень", працівники якого писали в інтернеті схвальні відгуки та коментарі про Путіна. Його компанії через корупційні схеми отримали мільярди доларів із російського бюджету і він володіє "ЧВК Вагнера" - приватною військовою компанією, яка брала участь у воєнних конфліктах на українському Донбасі та у Сирії. Зараз ім'я Пригожина у списку наближених до Путіна людей, на яких накладені санкції американського уряду.

Автор: novayagazeta.ru
  Наближений до путіна російського бізнесмен-ресторатор Євгеній Пригожин
Наближений до путіна російського бізнесмен-ресторатор Євгеній Пригожин

Валерій Амельченко встиг розказати журналістам про методи, якими Кремль бореться з неугодними йому людьми. Він розповів, хто і як отруїв Сергія Мохова - чоловіка російського адвоката Любові Соболь, яка працювала в організованому російським опозиційним політиком Олексієм Навальним Фонді боротьби з корупцією. Спеціально найнята людина чекала на Сергія біля під'їзду його будинку восени 2016-го. Коли чоловік підійшов до найманця, той зробив йому укол в стегно психотропний препарат. У чоловіка почались конвульсії. Міг загинути, сказали пізніше лікарі.

Автор: novayagazeta.ru
  Поліція розшукує Амельченко
Поліція розшукує Амельченко

Олена Черевко 2013-го судилася з Пригожиним через нерухомість. Амельченко розповів, що бізнесмен звелів найняти спеціальну людину, яка кинулась під колеса авто Олени. Влаштували це, щоб звинуватити її у наїзді на пішохода.

Того ж 2013-го, за словами Амельченко, він із товаришем їздили до Сочі "виховати блогера, який погано писав про Путіна". Олександра Грищенка, який викладав на своїй сторінці у Твіттері карикатури на російського президента, побили. Через кілька днів усі карикатури з його сторінки зникли, блогер перестав писати і закрив свій YouTube-канал, де розповідав про проблеми рідного міста.

Автор: novayagazeta.ru
   Кадри спостереження за блогером з Сочі
Кадри спостереження за блогером з Сочі

Валерій розповів, що у листопаді та грудні 2013-го був у Києві на Майдані. На питання, чи на Майдані він був у приватних справах, чи за завданням, Амельченко відповів: "Я не настільки багатий, щоб їздити туди за власною ініціативою".

Автор: novayagazeta.ru
  Валерій Амельченко брав участь в операціях Росії в Києві під час Майдану, в Донбасі і Сирії
Валерій Амельченко брав участь в операціях Росії в Києві під час Майдану, в Донбасі і Сирії

У 2014-2016 роках Амельченко працював переважно в Україні, у ЛДНР і на території, підконтрольній Києву. Розповів, що причетний до вбивства "правої руки Плотницького". Помічника голови так званої ЛНР Дмитра Карганова вбили 2016-го.

2017-го Амельченко відправили до Сирії. Завданням їхньої групи, за його словами, було випробовувати отруйні препарати на захоплених сирійською армією в полон членах терористичного угрупування "Ісламська держава". Коли прибули до сирійського міста Хомс, жодних полонених там не виявилось. Операція пройшла невдало, отруїли росіяни якогось високопоставленого чиновника сирійської розвідки, який співпрацював з ними. Після цього їх роззброїли і відправили назад до Росії.

Автор: novayagazeta.ru
  Фото з Сирії з телефону Амельченко
Фото з Сирії з телефону Амельченко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали ліквідованого на Донбасі найманця Росії

Валерій Амельченко також показав журналісту фотографії, які підтверджують його слова. Розповісти журналістам цю інформацію вирішив, щоб редакція "Нової газети" могла посприяти його безпеці.

Журналісти не встигли захистити інформатора. Після зустрічі з одним із них чоловік зателефонував і повідомив, що за ним стежили. "Один - у білій куртці, в окулярах, років 25, молодий. Інший - в якійсь панамі". За кілька годин від Валерія Амельченко залишився лише черевик, знайдений за гаражем біля його будинку.

15 березня 2018-го бізнесмен Євген Пригожин, завдання якого виконував Амельченко, і його "Агенство інтернет-досліджень" потрапили в санкційний список міністерства фінансів .

"Адміністрація США протидіє шкідливій кіберактівності Росії, у тому числі її спробам втручання в американські вибори, руйнівним кібератакам і зломам, націленим на критично важливу інфраструктуру", - йшлося в заяві глави мінфіну Стіва Мнучіна.

Раніше Пригожин був під санкціями через його зв'язок із учасниками конфлікту на сході України. Сам Пригожин відреагував на введення нових санкцій так: "Я тричі або чотири рази потрапляв під санкції - вже втомився рахувати і не пам'ятаю. Жодного бізнесу ні в США, ні з американцями у мене немає. Мене це не турбує. Тепер хіба що в "Макдональдс" ходити не буду".

Зараз ви читаєте новину «Розповів про Майдан, Донбас, Сирію і зник - журналісти встигли поспілкуватись із російським найманцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути