понеділок, 03 квітня 2023 08:08

Розміщення "ядерки" у Білорусі: Польща виступила із заявою

Розміщення "ядерки" у Білорусі: Польща виступила із заявою
Польща хоче розширити участь у ядерному стримуванні в рамках НАТО. Фото: розміщене на ukrinform.ua

На тлі намірів Кремля розмістити ядерну зброю на території Білорусі, Польща може розглянути можливість розширення своєї участі у ядерному стримуванні в рамках військового альянсу НАТО.

Участь країни в силах НАТО з ядерного стримування може розширитися навіть без розміщення ядерної зброї на своїй території. Про це заявив радник президента Польщі з питань безпеки Яцек Севера в інтерв'ю DPA.

Його запитали, чи будуть країни-члени Альянсу наполягати на розміщенні ядерної зброї Сполучених Штатів Америки на своїй території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Латвії висловилися з приводу розміщення ядерної зброї на території Білорусі

"Польща була б потенційно готова розширити свою участь і співпрацю в рамках ядерного стримування НАТО і взяти на себе відповідальність, але розгортання ядерної зброї – це щось інше", – сказав Севера.

Він не уточнив, як саме бачить посилення участі Польщі в цій програмі. Однак зазначив, що це може включати використання стратегічних бомбардувальників, які можуть застосовувати ядерну зброю.

Російський посол у Мінську Борис Гризлов заявив, що ядерну тактичну зброю у Білорусі буде розміщено біля кордону з Польщею. До 1 липня підготують сховище для неї.

25 березня президент РФ Володимир Путін повідомив, що планує розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю. Своє рішення він аргументував тим, що Велика Британія передасть Україні боєприпаси зі збідненим ураном.

За словами диктатора, його Олександр Лукашенко "давно ставить питання про те, щоб розмістити на території Білорусі російську тактичну ядерну зброю".

Погоджуючись на розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі, Мінськ нібито вживає "вимушених дій у відповідь" щодо зміцнення власної безпеки та обороноздатності, заявило МЗС країни.

Зараз ви читаєте новину «Розміщення "ядерки" у Білорусі: Польща виступила із заявою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути