середа, 22 червня 2022 14:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Розблокування портів України: Туреччина заявила про успішні переговори з РФ

Розблокування портів України: Туреччина заявила про успішні переговори з РФ
Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. Фото: tsn.ua

У РФ турецька делегація провела переговори з російською стороною щодо розблокування українських портів для вивезення зерна.

Після зустрічі в Анкарі заговорили про позитивні зрушення в цьому питанні, пише Anadolu.

За інформацією видання, Туреччина помітила у переговорах із РФ "певний консенсус" щодо майбутніх чотиристоронніх переговорів. Водночас для початку Анкара нібито проведе окремі зустрічі з Україною та ООН щодо цього питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина грає на боці Кремля проти НАТО. Україні треба бути обачною

Щоб обговорити питання розблокування експорту українського зерна, 21 червня в Росію прибула військова делегація міноборони Туреччини.

Зустрічі делегацій на чолі з турецьким і російським генералами, призначеними в рамках "дипломатії червоної лінії" в Москві, "пройшли в конструктивній і дуже позитивній атмосфері", за даними видання.

Після переговорів із заблокованого росіянами Маріуполя на Донеччині вийшло перше іноземне судно так званим "російським гуманітарним коридором". Ідеться про турецький корабель "Азов Конкорд", який вийшов під мальтійським прапором.

Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Однак Росія та Туреччина попередньо домовилися про розблокування постачання українського зерна через Чорне море. Але вони не погоджували це з Україною. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти з розмінуванням морського узбережжя біля Одеси та супроводжувати українські судна із зерном.

Україна є великою житницею для країн Близького Сходу та Північної Африки, які залежать від імпорту. Блокування портів Росією призведе до глобальної кризи голоду.

Зараз ви читаєте новину «Розблокування портів України: Туреччина заявила про успішні переговори з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути