неділя, 26 червня 2022 16:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія вже за "декілька годин" від дефолту – Bloomberg

Росія вже за "декілька годин" від дефолту – Bloomberg
Тепер питання полягає в тому, що буде далі, оскільки ринки зіткнулися з унікальним сценарієм дефолту позичальника, який готовий і має ресурси, щоб заплатити, але не може. Фото: Мінфін

Вже сьогодні ввечері, 26 червня, закінчується пільговий період для Росії за пропущеними платежами за облігаціями на суму близько $100 млн, заблокованими через широкомасштабні санкції.

До дефолту країни-агресорки залишилося декілька годин, повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що офіційної заяви не буде і Росія вже оскаржує це позначення, але якщо інвестори не отримають свої гроші до встановленого терміну, в понеділок вранці настане дефолт.

Поки це в основному символічна подія, враховуючи, що Росія вже є економічним, фінансовим і політичним ізгоєм в більшості країн світу.

Але це доводить, що США, Європа та інші країни зробили усе можливе, аби Росія не могла вести нормальну фінансову діяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефолт РФ не допоможе Україні виграти війну - Bloomberg

"Для Росії це буде перший іноземний дефолт з моменту відмови більшовиків від боргів царської епохи у 1918 році. На початку 2022 року РФ була дуже близька до такого моменту, але їй вдалося врятуватися в останній момент, перейшовши на інші способи оплати. Цей альтернативний шлях був згодом перекритий в травні – всього за кілька днів до настання терміну виплати 100 млн доларів – коли США закрили лазівку для санкцій, що дозволяла американським інвесторам отримувати платежі за суверенними облігаціями", – зазначає видання.

Тепер питання полягає в тому, що буде далі, оскільки ринки зіткнулися з унікальним сценарієм дефолту позичальника, який готовий і має ресурси, щоб заплатити, але не може.

"Оголошення дефолту – це символічна подія. Російський уряд вже втратив можливість випускати боргові зобов'язання, деноміновані в доларах. Вже зараз Росія не може займати у більшості зарубіжних країн", – заявив Такахіде Кіучі, економіст дослідницького інституту Nomura в Токіо.

Російський Мінфін заплатив кредиторам рублями після відповідного наказу президента РФ Володимира Путіна.

За двома випусками доларових єврооблігацій виплатили 12,51 млрд рублів - близько $235 млн за штучним російським курсом. Йдеться про випуски євробондів із погашенням у 2027 та 2047 роках. Кошти перерахували Національному розрахунковому депозитарію, заявили у Мінфіні РФ.

Зараз ви читаєте новину «Росія вже за "декілька годин" від дефолту – Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути