вівторок, 21 вересня 2021 12:01

Росія вбила Литвиненка і має виплатити його вдові ​€100 тис. - ЄСПЛ

Росія вбила Литвиненка і має виплатити його вдові ​€100 тис. - ЄСПЛ
Отруєний Олександр Литвиненко перед смертю / Reuters

Росія відповідальна за отруєння колишнього працівника ФСБ Олександра Литвиненка в Лондоні 2006 року радіоактивним полонієм, ідеться в постанові Європейського суду із прав людини.

Свої рішенням ЄСПЛ також зобов'язав Росію виплатити вдові Литвиненка €100 тис. компенсації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми їх знайшли" - Путін розповів про отруйників Скрипалів

Колишньому агенту спецслужб Росії, який відмовився виконувати наказ убити бізнесмена Бориса Березовського, підсипали в чай ​​26,5 мкг радіоактивної речовини полоній-210. Литвиненка труїли двічі й він сам назвав Путіна своїм убивцею.

Британські слідчі, які назвали імена вбивць Литвиненка, вважають, що злочин міг схвалити президент Росії Путін і Микола Патрушев, який займав тоді посаду директора ФСБ, а нині секретар Радбезу Росії. Вбивці - агенти ФСБ Дмитро Ковтун і Андрій Луговий. Москва їх не видала за запитом Лондона. Луговий став депутатом Думи від ЛДПР, а Ковтун - підприємцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль труїв своїх і чужих – від Леніна до Навального

Олександр Литвиненко - підполковник ФСБ. У 1998-му заявив, що керівництво наказало йому і колегам вбити Березовського. У 2000-му, після порушення щодо нього в Росії низки кримінальних справ, втік із сім'єю до Великої Британії, де дістав політичний притулок.

Став агентом британської розвідки MI6, а також співпрацював з іспанської розвідкою і прокуратурою Іспанії, передаючи відомості про російську мафію в Європі та її зв'язки з російськими чиновниками. Критикував російську владу і особисто Путіна, звинувачуючи у багатьох злочинах, включаючи корупцію і педофілію.

Звинувачував спецслужби Росії в організації вибухів житлових будинків у Росії в 1999-му та інших терактах з метою збільшення рейтингу Путіна і його приходу до влади. У листопаді 2006-го помер в Лондоні в результаті отруєння полонієм-210.

Позов проти Росії до ЄСПЛ подала удова Марина Литвиненко.

Зараз ви читаєте новину «Росія вбила Литвиненка і має виплатити його вдові ​€100 тис. - ЄСПЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути