Ексклюзиви
пʼятниця, 24 листопада 2017 13:40

Російському рублю прогнозують стрімке падіння

Російському рублю прогнозують стрімке падіння
Рублю прогнозують стрімке падіння через відновлення рівня видобутку нафти. Фото:medialeaks.ru

Валюта Російської Федерації буде знецінюватися стрімкими темпами, якщо країни-члени ОПЕК скасують угоду про скорочення видобутку нафти.

Таке припущення оприлюднило "Центр Медіа".

Рік тому вони погодились скоротити видобуток нафти на 1,8 млн барелів (близько 286 млн л) на день. Причиною стало значне здешевіння нафти до $30 за барель.

Рішення підтримала Росія. Скоротила видобуток на 300 тис. барелів на день. Ціна на нафту під кінець 2016 зросла до $50 за барель.

Зустріч країн експортерів нафти відбудеться 30 листопада у Відні. Якщо вони відмовляться від угоди, нафту очікує значне здешевіння. Це стане причиною обвалу рубля.

Російська валюта значно прив'язана до "чорного золота" - чим ціни нижчі, тим рубль дешевший. На початку 2016, коли барель нафти коштував $30, за $1 давали 80 рублів. Після стабілізації ціни близько $50 за барель, рубль повернувся до свого звичного курсу 55-60 рублів за $1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 2 місяці літр бензину подорожчав на три гривні

На початку листопада 2017 року 1 барель коштував $64, потім упав нижче $62. Зростанню цін на "чорне золото" сприяла ситуація на Близькому Сході - конфлікт навколо Катару і арешт принців у Саудівській Аравії.

Скорочення видобутку нафти країнами ОПЕК відкрило шлях до ринку іншим країнам, що не є членами організації. Серед них - США. ОПЕК може спробувати повернути свої позиції і скасує угоду. На ринок повернеться 1,8 барелів нафти. Ціни на неї впадуть, що завдасть значного удару економіці країн-експортерів.

Окрім РФ до держав у зоні ризику знаходяться країни Перської затоки, Західної Африки та Латинської Америки.

Транзит нафти територією України трубопровідним транспортом у країни Європи в січні-жовтні 2017 року збільшився на 4,2% у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року - до 11,738 млн т. Про це свідчать дані "Укртранснафти". Це близько половини транзиту, котрий втратила країна 2016-го.

Зараз ви читаєте новину «Російському рублю прогнозують стрімке падіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути