четвер, 05 липня 2018 15:23

Росію викрили у підготовці державного перевороту в Чорногорії

Росію викрили у підготовці державного перевороту в Чорногорії
Росія планувала здійснити державний переворот у Чорногорії. Фото: tsn.ua

Росія планувала здійснити державний переворот у Чорногорії, вбивши прем'єр-міністра Міло Джукановича в 2016 році.

Про це йдеться в доповіді Інституту зовнішньополітичних досліджень США, пише Newsweek.

У ході розслідування звинувачення в спробі держперевороту були висунуті проти 12 жителів Чорногорії, а також проти двох співробітників російської військової розвідки - Едуарда Шишмакова і Володимира Попова, яких судять заочно після того, як вони втекли в Сербію, а пізніше були репатрійовані до Росії.

Ймовірним організатором заколоту був колишній командир спецпідрозділу сербської поліції 48-річний Братислав Дікич. Згідно з планом змови, розробленим в Москві, Дікич повинен був керувати загоном з 20 бойовиків, одягнених в уніформу чорногорської поліції, метою яких було зайняти будівлю парламенту Чорногорії і відкрити вогонь по протестувальниках в ніч після виборів.

"Згідно зі звинуваченням, росіяни Шишмаков і Попов заплатили Дікичу більш ніж 200 тисяч доларів для придбання зброї і шифрованих телефонів. Ці насильницькі дії повинні були призвести до запровадження надзвичайного стану, що дозволило б проросійським політикам, лідерам, які виступали проти членства Чорногорії в НАТО, взяти владу під свій контроль. Під час цього хаосу змовники мали вбити тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановича", - йдеться в статті.

Але реалізація змови провалилася, бо чорногорські чиновники отримали сигнал від своїх сербських колег, які попередили про присутність російських військових чиновників у країні.

"За чотири дні до виборів Мірко Велимирович, колишній поліцейський, зізнався в участі в змові і наданні допомоги в перевезенні зброї. Російські військові, зрозумівши, що їхній план розкритий, виїхали з країни", - йдеться в публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія висилає 13 українських дипломатів

Також звинувачення були висунуті голові сербського підрозділу байкерського угруповання "Нічні вовки", пов'язаного з Кремлем, ветерану російської війни на сході України Олександру Сінджеличу. Пізніше він назвав Шишмакова одним з головних фінансистів невдалого перевороту.

"Спроба перевороту стала показником тривалої причетності Росії до подій у регіоні. Чорногорія є тому прикладом. Це демонструє здатність Кремля використовувати жорстку силу і підпільні методи для підриву і дестабілізації регіону", - застерігає експерт з Росії в Atlantic Council Марк Симаківський.

Чорногорія минулого року стала 29-м членом НАТО. Цей крок різко розкритикувала Росія.

Чорногорська влада заявляла, що російські спецслужби організували спробу перевороту в країні 2016 року напередодні вступу в НАТО. Кремль ці заяви відкидав.

Росія продовжує підтримувати міцні військові і культурні зв'язки з Сербією.

Зараз ви читаєте новину «Росію викрили у підготовці державного перевороту в Чорногорії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути