Ексклюзиви
понеділок, 11 листопада 2019 09:52

Росія захоплює Арктику: чекають військовий конфлікт

Росія захоплює Арктику: чекають військовий конфлікт
Росія активно відкриває військові бази в Арктиці та будує криголами. Фото: rg.ru

Росія становить військову загрозу західним країнам на чолі зі США. Найближчими роками прогнозують ще більше загострення суперництва великих держав у Арктиці.

"Минулого тижня Росія провела тестовий запуск міжконтинентальної ракети "Булава" від Білого моря на заході країни до Камчатки на Далекому Сході. Водночас Норвегія заявила про виявлення 10-ти підводних човнів Північного флоту Росії, які прямували через Арктику до Атлантичного океану – це найбільша подібна операція з часів холодної війни", – пише військовий експерт Ендрю Фоксолл в газеті The Telegraph.

Упродовж минулих 10 років Росія активно відновлювала в Арктиці старі військові бази, що існують з радянських часів, та зводила нові. У березні російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що тільки з 2013 року створили 475 баз.

"Захід, навпаки, тривалий час ігнорував Арктику у військовому відношенні. У нинішній Стратегічній концепції НАТО навіть немає цього слова. США, наприклад, має лише два придатних для виходу в море криголама, які можна було б спрямувати до Арктики, але один з них списаний уже більше 10 років. У Росії 40 криголамів, і вона будує нові, оснащені крилатими ракетами. При цьому у багатьох західних столицях останні 20 років вважали, що Арктика захищена від геополітичної напруженості, яку можна бачити в інших місцях", - вказує Фоксолл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні змушує Німеччину подумати про власну безпеку

На вересневій нараді НАТО в Норвегії вирішили, що Росія вважає Арктику засобом повернення собі звання великої держави, відновлення військової могутності.

"Непроста ситуація склалася і довкола договорів про контроль над озброєнням між Москвою і Вашингтоном. Раніше цього року США вийшли з договору про РСМД, посилаючись на часті порушення з боку Росії. У 2021 році закінчиться термін дії СНО-3, що обмежує число стратегічних ядерних боєзарядів, які можуть розгортати Росія та США. Хоча перспектива гонки озброєнь зараз може здаватися далекою, постають питання про готовність Заходу до конфлікту в Арктиці і ролі, яку в ній відіграватиме Великобританія. На фоні того, як Росія продовжує мілітаризувати Арктику, росте геостратегічна важливість Обєднаного королівства. Води північно-західного узбережжя Шотландії входять в Фареро-Ісландський рубіж, основну критичну ділянку між Північним флотом Росії в Арктиці та її стратегічними інтересами в Північній Атлантиці. Сьогодні поведінка Кремля означає, що він знову стає значимим".

В Австрії затримали полковника армії за підозрою у шпигунстві на користь Росії. Його підривна діяльність тривала 25 років. Прокурори міста Зальцбург розповіли, що шпигуном виявився 71-річний чоловік. За версією слідства він працював на користь держави-агресорки з 1993 року.

Зараз ви читаєте новину «Росія захоплює Арктику: чекають військовий конфлікт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути