Ексклюзиви
четвер, 13 січня 2022 08:55

Росія відмовилася від деескалації ситуації біля українських кордонів

Росія відмовилася від деескалації ситуації біля українських кордонів
Засідання Ради "НАТО-Росія" у Брюсселі / Reuters

Росія не взяла зобов'язань щодо деескалації ситуації на українському кордоні після двох раундів дипломатичних переговорів, що відбулися цього тижня, заявила в середу, 12 січня, заступниця держсекретаря США Венді Шерман.

США визнали, що досі незрозуміло, чи має намір Москва використати переговори як привід, аби заявити, що дипломатія не спрацювала, і почати агресію. Шерман каже, що зустріч у форматі Ради "Росія-НАТО" в середу закінчилася "тверезим закликом союзників з НАТО до Росії" відповісти на можливості, які пропонує міжнародна спільнота для деескалації ситуації на кордоні з Україною, і обрати шлях дипломатії. Про це повідомляє CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні треба трохи часу, щоби вступити в НАТО - Держдеп США

За її словами, США та їх союзники поки що не знають, яку мету переслідує президент Росії Володимир Путін.

У своїх заявах російські представники припустили, що Москва може вдатися до воєнних дій, якщо політичні зусилля не увінчаються успіхом. Це попередження пролунало через день після того, як російські війська провели навчання з бойовою стрільбою біля українських кордонів.

"Коли нині вранці повідомляють про російські навчання з бойовою стрільбою біля українських кордонів, що це? Вторгнення? Залякування? Спроба підривної діяльності? Не знаю. Але це не сприяє досягненню дипломатичних рішень. Жодних зобов'язань щодо деескалації зі сторони Росії не було й немає. Не було заяви, що вторгнення не буде", - сказала Шерман.

Шерман припустила, що росіяни самі не знають, як збираються діяти після дипломатичних переговорів зі США та НАТО.

США та їх союзники з НАТО ще раз дали зрозуміти, що вимога Росії не дозволяти Україні вступ в НАТО не має сенсу, підкреслила Шерман. За її словами, важко зрозуміти, як Росія може відчувати загрозу зі сторони України, якщо має найбільші звичайні збройні сили в Європі.

На її думку, Путін розмістив війська на кордоні України, аби "тиснути на Європу і США, щоб залякати, змусити".

Заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко після зустрічей у середу заявив, що Москва вдасться до військових заходів, якщо політичний курс не зможе запобігти загрозам її безпеці.

"У нас є набір законних військово-технічних заходів, які використаємо, якщо відчуємо реальну загрозу безпеці, а ми її вже відчуваємо, якщо наша територія буде розглядатися як об'єкт для удару. Не можемо з цим погодитися. Будемо вживати всіх заходів, аби воєнними засобами відвести загрозу, якщо не вийде політичними", - сказав Грушко.

Грушко сказав, що російська сторона повідомила НАТО, що нинішня ситуація стає "нестерпною" для Москви.

Заступник міністра оборони Росії Олександр Фомін теж песимістично висловився з приводу переговорів, заявивши, що саме НАТО нібито ігнорує пропозиції Росії щодо деескалації й що це може призвести до конфліктів.

"Російська сторона не раз пропонувала Альянсу вжити заходів з деескалації ситуації. Зі сторони Альянсу російські ініціативи проігноровані. Це створює передумови для інцидентів та конфліктів, підриває основи безпеки", - сказав Фомін.

Засідання Ради "Росія-НАТО", що відбулося в середу, було другим із трьох запланованих на цей тиждень. Делегація США на чолі з Шерман зустрілася з росіянами в понеділок у Женеві, а ОБСЄ проведе засідання з Росією у четвер у Відні.

Президент Росії Володимир Путін намагається залякати Захід, Україну і Євросоюз, щоб пішли на поступки. Про це заявив директор Центру Євразії Atlantic Council, і посол США в Україні в 2003-2006 роках Джон Гербст під час онлайн-дискусії "Київського безпекового форуму".

Зараз ви читаєте новину «Росія відмовилася від деескалації ситуації біля українських кордонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути