Ексклюзиви
середа, 26 жовтня 2022 12:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія вербує на війну елітних афганських військових. Іран допомагає – ЗМІ

Росія вербує на війну елітних афганських військових. Іран допомагає – ЗМІ
Іран та Росія вербують афганських коммандос на війну в Україні – ЗМІ. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Члени елітного корпусу коммандос національної армії Афганістану, які пройшли підготовку у Великій Британії та Америці, отримують пропозиції від Росії воювати проти України.

Поповнення російської армії коммандос може мати значний вплив на полі бою, пише Foreign Policy з посиланням на афганські військові та безпекові джерела.

За оцінками видання, приблизно від 20 до 30 тис. добровольців-коммандос залишилися в Афганістані, коли Захід виводив війська з країни торік. Лише невелика частина з них змогла евакуюватися після розпаду республіки. Інші втекли до лояльних сусідів або переховуються, щоб уникнути захоплення і страти з боку талібів.

Багато з цих коммандос зараз без роботи. Деякі все ще чекають на переселення до Великої Британії або Сполучених Штатів Америки. Це може зробити їх легкою здобиччю для російських вербувальників, кажуть джерела ЗМІ.

"У них немає країни, немає роботи, немає майбутнього. Їм нічого втрачати", – сказав один зі співрозмовників видання.

Деякі джерела припустили, що до 10 тис. колишніх коммандос можуть прийняти пропозицію після того, як з ними зв'яжуться через WhatsApp і Signal.

Ексофіцер афганських спецпризначенців заявив, що за вербуванням афганських спецпризначенців, ймовірно, стоїть приватна російська військова компанія "Вагнера".

"Їх краще використовувати західним союзникам, щоб вони воювали на боці українців. Вони не хочуть воювати за росіян, бо росіяни – вороги. Але що ще їм робити?" – заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Повітряних силах оцінили, чи може Іран дати РФ новий вид дронів

Окрім Росії, до вербування командос причетний й Іран. За свідченнями колишнього капітана командос, він особисто допоміг кільком колишнім колегам зв'язатися з військкоматом у Тегерані. За його словами, рекрутів переправляли з Афганістану до Ірану, а потім до Росії.

"Коли вони приймають пропозицію Росії, телефони спецпризначенців відключаються. Вони діють дуже потайки", – сказав колишній капітан.

Навчена піхота коммандос майже 20 років боролася пліч-о-пліч з американськими та іншими союзними спецпідрозділами проти Талібану. США витратили майже $90 млрд на створення та навчання афганських командос.

Як зазначає FP, ці сили загалом були некомпетентними та передали країну талібам за лічені тижні, але завжди мали велику повагу, адже були вихованцями військово-морських США та британської спеціальної авіаційної служби.

Група "Вагнера" масово вербує на війну в Україну російських в'язнів, інфікованих ВІЛ і гепатитом C. Їх позначають відповідними браслетами, повідомила українська розвідка. Для "маркування" хворих бойовиків змушують надівати на руку червоні браслети у випадку наявності ВІЛ і білі – у випадку гепатиту.

Інші "вагнерівці" обурені такою ситуацією. Водночас російські медики системно відмовляються надавати допомогу пораненим з гепатитом або ВІЛ.

Зараз ви читаєте новину «Росія вербує на війну елітних афганських військових. Іран допомагає – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути