неділя, 15 травня 2022 06:04

Росія тоне, як "Титанік" - економіст спрогнозував масштабну кризу в РФ

Росія тоне, як "Титанік" - економіст спрогнозував масштабну кризу в РФ
Санкції Заходу тягнуть економіку Росії на дно. Фото: versiya.info

У РФ з'явилися перші видимі ознаки погіршення життя росіян у зв'язку із запровадженням західних санкцій. Зокрема, зникли товари деяких відомих брендів, закриваються торгові мережі, зростають ціни на продукти харчування.

До кінця року інфляція зросте до 22%. Криза погіршуватиметься, і країна "буде повільно тонути, як "Титанік", заявив російський економіст Микола Кульбака, повідомляє Der Spiegel.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шольц назвав умову, за якої світ зніме санкції проти Росії

Багато російських громадян відчувають лише окремі ознаки кризи. Тим більше, що курс рубля стабілізувався. Однак санкції працюють, і РФ очікує падіння, хоч і не в короткій перспективі, зауважив експерт.

Росія намагається оминути санкції. І подекуди їй це вдається. Наприклад, вона може перенести виробництво мотоциклів "Урал" до Казахстану, збудувавши там завод. Таких прикладів може бути чимало. Але спроба деяких компаній "обдурити" санкції – сам по собі трудомісткий, витратний процес, що знижує ефективність цих компаній, підкреслив Кульбака.

Яскравим прикладом того, що в російській економіці справи не дуже добре, є обмеження публікації економічної статистики. Він також скептично висловився щодо російської стратегії імпортозаміщення. Багато товарів у країні лише на папері є "вітчизняними", а насправді надходять з-за кордону.

"Візьмемо, наприклад, російський автовиробник АвтоВАЗ, виробник "Лад": по правді кажучи, це автомобілі Renault. Це стосується багатьох сфер. Виробництво зупиняється навіть на Уралвагонзаводі, єдиному в Росії танковому заводі. Візьміть наші військові літаки. Можливо, 90 відсотків з них справді зроблено з російської сировини, але що в цьому хорошого, якщо не вистачає десяти відсотків, наприклад, комп'ютерних чіпів, без яких апарат не може літати?" – заявив Кульбака.

У зв'язку з цим, навіть якщо в Росії зможуть налагодити виробництво, наприклад, автомобілів з деталей, виготовлених у країні, якість різко впаде, відбудеться повернення до часів 20-30-річної давнини.

Кульбака очікує, що ВВП РФ впаде на 10% до кінця року, хоча різкого зростання безробіття не слід очікувати.

"У Росії існує традиція – урізати зарплату та робочий день у разі кризи робочої сили, а не скорочувати робочі місця повністю. Великі компанії також спробують зберегти своїх співробітників. Держдопомогу отримають тільки ті компанії, які не звільняють співробітників. Але подібне не може тривати довго. Тоді на нас чекає не крах, а повільне сповзання країни. Росія тоне так само повільно, як "Титанік", – заявив економіст.

Він назвав два серйозні ризики для економіки держави після запровадження санкцій. По-перше, це регулювання цін на товари, відхід від ринкової економіки. По-друге, мобілізація працездатного населення та перехід до економіки воєнного часу. Тоді підприємствам не вистачатиме працівників.

Кульбака впевнений, що масових протестів росіян через погіршення життя країни не буде. Оскільки в менталітеті у них "не чекати нічого хорошого", а головна мета – вижити, а не жити добре.

"Тим, хто насамперед дбає про власне виживання, все одно, як справи у їхній власній країні. Люди зроблять те, що робили завжди: перейдуть на дешевші товари, купуватимуть менше, а іноді й зовсім не будуть. Подобається вам це чи ні, російський народ вміє виживати за будь-яких обставин", – підсумував московський економіст.

США та країни G7 запровадили нові потужні санкції проти РФ. Про це було оголошено на саміті 8 травня. Зокрема, лідери країн домовилися про поступове зниження залежності від російських енергоносіїв.

Також планують заборонити експорт до РФ ядерного палива. США заборонять експортувати до Росії промислове обладнання, що може застосовуватися у військових цілях, а також заборонять своїм громадянам надавати будь-які послуги будь-кому в РФ.

Також запроваджені персональні санкції проти російських олігархів, політичного і військового керівництва держави.

Зараз ви читаєте новину «Росія тоне, як "Титанік" - економіст спрогнозував масштабну кризу в РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути